// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Daniel Kehlmann: Tyll
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Daniel Kehlmann: Tyll

Skrevet af den 20. august 2018 – 21:58Én kommentar

Trediveårskrigen. Det startede som en religionskrig i kølvandet på 1500-talets reformationer, næsten præcis 100 år efter Luther offentliggjorte sine teser, men endte som et slagtehus. Her kunne katolikker og protestanter kun enes om én ting, nemlig at hærge og dræbe, og hurtigt blev krigens oprindelige årsag glemt, og alliancerne skiftede på kryds og tværs af landegrænser, religiøse tilhørsforhold og fyrsters familieforhold.

Det er en voldsom periode af Europas historie, der efterlod landområder fuldstændig nedbrændte og hvor op mod en tredjedel af befolkningen i nogle områder mistede livet. I Danmark kender vi mest krigen for slaget ved Lutter am Barenberg, hvor Christian d. 4. fik kejserlige tæsk.

I Tyskland spiller trediveårskrigen naturligt nok en større rolle i historieskrivningen, og med Tyll har krigen fået et storværk, der bør åbne perioden op for endnu flere nysgerrige læsere.

Tyll er gøgleren, den evige nar, der konstant rejser gennem det krigshærgede land. Han er lidt på rejse, men mest på flugt, altid videre og væk fra et land og en tid, hvor alle normer er brudt sammen og kaos os død hersker. Hans far var møller og ”klog” mand, der forsøgte at kurere naboerne med urteudtræk og besværgelser og drømte om at kunne læse hemmelige, latinske bøger. Det kostede ham livet, da jesuitterne kom forbi.

I Den Haag sidder vinterdronningen, Elizabeth Stuart, hvis mand udløste trediveårskrigen da han lod sig krone til konge af Böhmen. Der regerede han kun ét år, deraf tilnavnet vinterkongen, men selv hans død stoppede ikke krigen. Også her ligger Tyll vejen forbi, altid på vej videre. På hans rejser møder han landsbyer uberørt af krigen, men kun kort – i hans fodspor følger landsknægte og vold. Han møder bødler og konger, gøglere og alvorsfolk. Digtere og cirkusfolk og mange andre befolker siderne mens årene går og fredsforhandlingerne kører fast i deres egen, ceremonielle logik. Helt afskåret fra de umådelige ødelæggelser.

Det er en virkelige fremragende roman, der med Tyll som gennemgående figur drager gennem 1600-tallets mentale og fysiske Tyskland. Bogblogger har tidligere anmeldt Kehlmanns debutroman, Opmålingen af verden, som blev kaldt et lille mesterværk. Tyll er mindst lige så god, så hvis du holdt af Opmålingen af verden – som også blev en succes på dansk og ifølge forlaget oversat til imponerende 46 sprog – så skriv Tyll på læselisten.

Daniel Kehlmann: Tyll. 320 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Annli Høier og Per Øhrgaard, udkommer 20. august 2018

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.