// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Daniel Kehlmann: Jeg & Kaminski
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Daniel Kehlmann: Jeg & Kaminski

Skrevet af den 8. februar 2020 – 07:59Ingen kommentarer

Der er noget over en god, gammeldags anti-helt. Ikke anti-helt på den-fordrukne-detektiv-måden, men anti-helt som i en hovedperson, der er et gennemført røvhul. Sådan én er Sebastian Zöller.

Zöllner er journalist, og skal skrive en biografi om den kendte maler Kaminski. Det haster lidt. Kaminski er nemlig gammel og syg, og biografien skal helst ligge klar, så den kan ramme boghandlerne omkring hans død. For salgets skyld, forstås. Det er den ene grund til, at Zöllner meget mod sin natur må begive sig op i bjergene for at interviewe Kaminski. Den anden er, at Zöllners kæreste slet og ret har fået nok af hans egoisme og uduelighed, og har smidt ham ud af sin lejlighed. Han er altså hjemløs, og har hårdt brug for en succes (og penge!)

Så nu skal den modvillige Kaminski diske op med sin livshistorie, og Zöllner skyr ingen midler for at komme ind på livet af den gamle mand og hans datter. For at få salgstallene op skal biografien indeholde nogle saftige detaljer, og til det formål har Zöllner fundet malerens ungdomskæreste. Det skal være klimakset i biografien, og derfor lokker han den gamle mand ud på en køretur tværs gennem landet, for at få en tårevædet genforening. Det viser sig, naturligvis, at være mere udfordrende end først antaget.

Zöllner er en grænseløst og tåkrummende pinlig karakter. Det er på en gang romanens force og dens svaghed. Det er lidt ligesom en Klovn-film på skrift, man kan næsten ikke holde ud at følge med i pinlighederne, men man kan alligevel ikke vende øjnene væk. Hvad finder han nu på af grænseoverskridende ting? Det er også svagheden, for Zöllner er så ubehagelig og selvoptaget, at han bliver en karikatur og det går ud over min indlevelse i bogen – jeg er nok heller ikke den store Klovn-fan, så hvis man kan lide hovedpersoner, der udstiller sin egen uformåen og pinlighed, så vil man nok føle sig godt underholdt af Zöllner & Kaminski.

Bogblogger har tidligere anmeldt Tyll, Opmålingen af verden og Du skulle være gået af samme forfatter.

Daniel Kehlmann: Jeg & Kaminski. 165 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Birgitte Grundtvig, 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.