// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lasse Lavrsen: Rotter og skilsmisse
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lasse Lavrsen: Rotter og skilsmisse

Skrevet af den 26. juni 2018 – 07:54Ingen kommentarer

Det her er en af de bøger, man går i gang med og straks tænker, at den skal mindst 10 af mine venner da have. Sjældent falder man over en så let tilgængelig, varm og morsom bog om et tungt emne. Efter selv at være blevet en del af skilsmissestatistikken, er det noget så befriende at høre om en skilsmisse fra mandens synspunkt. Der er ikke så meget udenomssnak eller navlepilleri. Det handler helt enkelt om en mands livskrise, og så handler det en hel del om rotter.

For hvad var det, der skete i Lasse Lavrsens liv? Han fandt ud af, at han ikke var det rette sted i sin tilværelse, og da konen flyttede ud, flyttede rotterne ind.

Vi hører om Lasses jagt på rotter i hjemmet. Først ved hjælp af den hardcore rottefænger Rotte-Charles og derefter af den stille Rotte-Jørgen, alt i mens han bliver klogere på rotter, sig selv og livet. Heldigvis har han sin barndomsven Klaus med på sidelinjen, for Lasse er virkelig bange for rotter. Lasse prøver at virke ovenpå udadtil, men fejler noget så voldsomt. Vi hører om hans nederlag og skam i forhold til sin ekskone, og det at have valgt hende og familien fra. Om alle de mærkelige aktiviteter han begynder på for at aflede sine tanker fra lyden af skrabende skadedyr og ignorere sin dårlige samvittighed overfor ekskonen.

Bogen er fyldt med tragikomiske hverdagsbeskrivelser, som da Lasse desperat melder sig ind i et fitnesscenter, får en 22-årig sexolog studerende som personlig træner og render ind i en gammel bekendt universitetsprofessor;

Han nærmede sig de 60 og var blevet skilt for anden gang, hvilket havde drevet ham til fitnesscenteret og bragt ham sammen med sit gamle rockband, der spillede syrerock fra 60’erne og 70’erne plus egne kompositioner. Jeg mødte ham uden tøj på i en lille gang mellem badet og omklædningsrummet, hvor han kom gående i bar røv, med sit håndklæde rundt om nakken og hænderne i et fast greb om begge ender af det. Ligesom mig var han også begyndt at intimbarbere sig kunne jeg se, men han var en ret behåret mand og havde tydeligvis ikke vidst, hvor han skulle begynde, og hvor han skulle slutte, så han havde kun barberet sine testikler, der nu stod skinnende blanke i en skov af hår som to ensomme julekugler på et juletræ. Han blev stående med håndklædet om nakken, mens vi talte. Det kræver selvtillid at kunne det, men han lød ikke sådan. Han lød ramt.
”Ja, det er sgu ikke sjovt. Heller ikke anden gang” sagde han stille og trist.
”Næ, vænner man sig ikke lidt til det? Er det ikke lidt som en forkølelse, som man går og snotter med i nogle uger, men man ved, at det går over?”
”Nej, det synes jeg egentlig ikke. Det er mere som sådan en kræftknude i hjernen, der er begyndt at vokse igen og som prikker til nogle centre, der får dig til at gøre mærkelige ting”
Herfra talte vi kun om intimbarbering og rockmusik.

Læs bogen. Grin og græd, køb den til dine venner og læs den så igen. Det er en helt igennem ægte skilsmisseberetning, som efter min mening har fået alt for lidt omtale. Bogen er velskrevet, intelligent og oplysende.

Lasse Lavrsen: Rotter og skilsmisse, Gyldendal, 146 sider, marts 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.