// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Sabroe: 32 centimeter
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Morten Sabroe: 32 centimeter

Skrevet af den 14. februar 2018 – 22:14Ingen kommentarer

Sabroes timing kunne ikke være bedre. En roman om en magtfuld mand i en vigtig kulturinstitution, som forgriber sig på kvindelige kolleger og mister det hele. Netop som #metoo bølgen ruller og hamrer ind i mænd, som har brugt deres position til at intimidere og udnytte andre seksuelt.

I ’32 centimeter’ er synsvinklen ikke det kvindelige offers. Tværtimod er det med overgrebsmandens øjne og sind, historien bliver udrullet. Og der er tale om en meget kulørt historie. Danmark har fået en sand tv-megastar, som selv Oprah Winfrey ikke kan måle sig med. Hans talkshow hypnotiserer seermasserne, og nu skal hans 50-års fødselsdag fejres med et gigantisk fødselsdagsshow, live fra Operaen i København.

Men et middagsselskab udløser en lavine, som river Alfred med sig. Han møder nemlig verdensmanden Boris, en 72-årig klon af Wild Bill Hickok. Høj, langt hår, brede skuldre, stor brystkasse. Og noget endnu større i underbukserne – heraf bogens titel.

Boris er livstræt, ensom og sexafhængig. Som helt ung blev han gentagne gange voldtaget af sexhungrende fruentimmere, som havde hørt om hans enorme organ. Det har påvirket hans seksualitet og ført til et voldsomt behov og overforbrug. Kvinderne ved middagsselskabet er bestemt heller ikke upåvirkelige over for Boris’ udstråling og svulmende buler.

Alfred bliver nærmest besat af Boris og hans store lem. Han kaster sig over stribevis af kvinder i jagten på bekræftelse. Det er jo ham, der er stjernen. Ham, der har kvindetække. Men på arbejdspladsen går det galt. Han misforstår signalerne fra en kvindelig kollega, og han laver blå mærker på to andre. Den ene får han taget lidt for hårdt på skuldrene under en ophedet diskussion. Den anden griber han fat i, da han besvimer. Kvinderne rotter sig sammen med en direktør på et reklamebureau, som har set sig sur på Alfred under en mislykket affære.

Alfred ryger ud med fynd og klem, og en skandale af historiske dimensioner udfolder sig. Alfred må barrikadere sig i millionvillaen i Hellerup. Her samles medier fra ind- og udland, og der er tilskuere i kilometerlange køer. Han er udstødt, alle vender ham ryggen. Selv hans teenagedatter stiller op til interview og sviner ham til. Men Alfred rejser sig. Han har en plan, og villaen bliver hans nye scene i et forrygende show, hvor han får hjælp af en 16-årig skøn-jomfru, datterens veninde og bogens Lolitafigur. Det er hans sande kærlighed, erkender Alfred undervejs.

’32 centimeter’ er ude på et overdrev. Det er en grotesk farce, hvor Sabroe griber fat i og fremskriver tendenser i vores samtid. Den er humoristisk i sine overdrivelser, men det er svært at greje, hvad Sabroe vil med romanen. Han udstiller og latterliggør både sin hovedperson, kvinderne, der river ham ned og alle de personer, der omgiver ham. Sabroe rammer med perfekt timing ned i debatten om kønsroller og patriarkalsk magtmisbrug, men tilfører den ikke noget. Dertil er det for svært at tage bogen alvorligt. Dermed ikke sagt, at man ikke er godt underholdt undervejs.

Læs også gerne vores anmeldelse af Love me Do, Drengen der løb med Gud, og Os, alle af Morten Sabroe.

Morten Sabroe, ’32 centimeter’, Politikens Forlag, 320 sider, 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.