// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Jensen: Overleveren
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Martin Jensen: Overleveren

Skrevet af den 7. december 2017 – 07:16Ingen kommentarer

Halfdan er tilbage. I syv bøger opklarede den saksisk-danske thegn mordgåder sammen med tegneren Winston i Knud den Stores England. Nu er Knud den store død, og mordgåderne er afløst af rigtigt politisk drama, for Knud har flere sønner, en hvas enkedronning og i Normadiet venter den William, som historieskrivningen vil give tilnavnet Erobreren…

Vores helt, Halfdan, har droppet detektivarbejdet. Han er blevet rig, har gods og guld og familie at passe på. Alligevel bliver han af sin jarl Godwin trukket ind i de politiske intriger i de turbulente år, der afslutter vikingetiden. Den ene knudssøn afløser den anden på tronen, og de er bestemt ikke alle sammen lige begejstrede for den magtfulde og magtbegærlige Godwin og hans store sønneflok, og det kommer også til at ramme Halfdan.

Krig, drama og historiske fakta blander sig med hinanden, mens Halfdan forsøger at holde sammen på sin familie og formue i en turbulent tid, hvor vikingernes stjerner blegner hastigt… Der er langt til London, når man rider for at redde sin søn!

Vi får i disse år dejligt mange romaner fra vikingetiden – Lasse Holm er f.eks. begyndt på en krimiserie fra starten af vikingetiden – og Overleveren er en af de bedre. Selvom her også er kampscener, er vægten lagt på personskildringen og de politiske dramaer i en tid, hvor en mand var en mand, ære var ære og et sværd var en nødvendighed for at overleve…

Jeg har noget med sprog i danske, historiske romaner, og her er Martin Jensen til den gammeldags side – masser af ord og begreber, der skal signalere gamle dage. Jeg synes, det bliver lidt for altmodisch og kunstigt, og kommer til at skabe en barriere mellem læser og roman, men til gengæld skal Jensen have ros for at trodse tidsånden når det kommer til vikingebøger og bruge moderne stednavne.

Det er måske lidt pernittent, for Overleveren er trods det gammeldags ordforråd en rigtig god roman. Martin Jensen viser, at han ikke bare mestrer den historiske krimi, men også den traditionelle historiske roman.

Overleveren er en selvstændig opfølger til de syv historiske krimier om Halfdan og Winston. Du kan godt læse den uden at have læst krimierne, men hvorfor skulle du dog det, når også krimierne er så fremragende? Start med Kongens Hunde og glæd dig over at der nu er otte bind om Halfdan og hans tid.

Martin Jensen: Overleveren. Klim, 455 sider. 2017

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.