// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Erik Meier Carlsen: Schlüters epoke
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Politisk biografi

Erik Meier Carlsen: Schlüters epoke

Skrevet af den 20. november 2009 – 20:48Ingen kommentarer

De sidste par år har budt på bøger om de forgående mere end tredive år i politik. Dels gennem Socialdemokratiets fantastiske fires karriere i bogen af samme navn, gennem Lykketoft i portrætbogen Fyrsten, gennem samtalebøger med Anders Fogh, og Aukens sidste bog og ikke mindst i Hans Engels Farvel til Slotsholmen.

Og det er med god grund, at forfatterne bliver ved med at vende tilbage til perioden. For det var den, som endte med at forstre de politikere, vi først nu er ved at se gå på pension, senest med Ritt Bjerregaards afgang fra overborgmesterposten i København og Anders Foghs tiltrædelse som generalsekretær for NATO.

Men i Schlüters epoke var det ikke altid Ritt, Poul, Mogens, Svend, Hans og Anders, der havde hovedrollerne. Det var Schlüter og hans konservative hold, der både forsøgte at skabe et nyt konservativt projekt og holde sammen med på forskellige regeringer med spændende bogstavkombinationer – samtidig med at de skulle rydde op i det samfundsøkonomiske rod, som skiftende svage regeringer igennem halvfjerdserne havde efterladt.

Det er de udfordringer og tiden op til og under Schlüters 10-årige regeringsperiode, som Erik Meier Carlsen beskriver i sin bog Schlüthers epoke. Det gør han både levende og i en tilpas forklarende stil så også folk, som er knapt så politisk interesserede kan følge med. Du skal dog ikke regne med at blive klogere på Schlüter. For det er epoken og ikke manden, der er i fokus.

Som bekendt lykkedes det konservative projekt og oprydningen kun delvist, men det gør Erik Meier Carlsens bog til gengæld. Bruger du et par timer på at læse den, bliver du ikke alene klogere på moderne dansk politik (og politikere), men også på hvorfor Schlüters epoke reelt endte nogle år før Tamil-sagen.

Erik Meier Carlsen var journalist og politisk reporter på Christiansborg under Schlüter-perioden, hvor han fulgte de centrale politiske aktører på nærmeste hold.

Erik Meier Carlsen, Schlüters epoke, Fra afgrund til fornyelse i dansk politik 1982-1993, Jyllands Postens Forlag, 288 sider, November 2009.