// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi

Skrevet af den 6. februar 2017 – 07:46Én kommentar

Thomas Korsgaards har i en række interviews afsløret, at han har skrevet Hvis der skulle komme et menneske forbi ud fra egne erindringer, og pyntet lidt på dem. Derfor er det svært ikke at have netop hans ansigt i tankerne, når man først begynder at læse bogen. For det er ikke en bog, du bare lægger fra dig og glemmer. Den kryber ind under huden på dig som en splint, der ikke er til at trække ud.

Fortællingen begynder da Tue er 12 år. Han er det ældste barn ud af en flok på 3, i en landbrugsfamilie bosat mellem Viborg og Skive. Tues gravide mor bliver indlagt henover julen og mister barnet ved fødslen. Dette bliver starten på et vanvid, der langsomt gnaver sig vej gennem hele familien og får de værste sider frem i dem alle. Tues far er ude af stand til at udvise empati og omsorg i forhold til sin kones tab, og det bringer familien ud i et frit fald. Tue bliver overladt til sig selv.

Affaldet hober sig op og det dysfunktionelle familieforhold bliver værre og værre, mens Tue forsøger at finde ud af, hvem han selv er. Han roder sig ud i alt muligt uden samvittighedskvaler, samtidig med at han forsøger at få kontakt til sin mor. Men hun kan som følge af sit traume, kun fokusere på sig selv. Da han i endnu et af sine selvdestruktive øjeblikke møder pigen Iben, begynder fremtiden at se lysere ud. Måske kan han bryde sin sociale arv og komme væk fra sin familie.

Thomas Korsgaard formår at skrive så sproget flyder. Hans beskrivelse af et isoleret samfund med dets mangel på dannelse og store fokus på døden, tegner et Udkantsdanmark uden fremdrift. De skæve eksistenser han møder på sin vej, er enten til at le eller græde over. Jeg fandt det til tider svært at fatte sympati for Tue, og måtte minde mig selv om, at han kun var et barn. Hvordan kan man blive et godt menneske, når man kommer fra en familie uden kærlighed og med en mentalt fraværende mor? Og når den far man burde se op til, er en usympatisk mand, med en større kærlighed til sine hunde end sine egne børn.

Alt i alt er det en vellykket debut, der får mine bedste anbefalinger. Er du nysgerrig på debutromaner? Læs også gerne anmeldelse af Nye rejsende og anmeldelse af På Bornholm må man græde overalt.

Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi, Lindhardt og Ringhof, 314 sider, februar 2017

Én kommentar »

  • Lene G. Bertelsen siger:

    Man LÆGGER altså en bog fra sig – sorry ellers en fin anmeldelse 🙂

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.