// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Villy Søvndal: Med håbet som drivkraft
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Villy Søvndal: Med håbet som drivkraft

Skrevet af den 24. november 2016 – 07:55Ingen kommentarer

Sympatisk, men sludrende. Det er Villy Søvndals bog i tre ord. Og hvor er det bare ærgerligt!

Villy Søvndal var formand for SF i 7 år, og i hans tid oplevede SF ikke bare en næsten ufattelig popularitet – op mod 20 % i nogle meningsmålinger – han var også selv meget populær, og kunne som kronen på værket føre SF ind i regeringskontorerne og selv indtage Asiatisk Plads og udenrigsministeriet.

Det er det sidste, denne bog handler om. Udenrigspolitik. For Villy Søvndal gør selv opmærksom på, at denne bog ikke handler om SF’s tumultariske år i regering, men derimod om udenrigspolitik og verdens sande tilstand. Det gør det så, på en stille og rolig, sludrende måde.

Vi hopper fra hans egne ungdomsrejser – i Østeuropa blev han vaccineret mod kommunisme og i Sydamerika mod højrefløjen – til de mange rejser som udenrigsminister. De indledende, personlige kapitler er sådan set ok, men her stopper det så desværre også.

Bogens budskab er, at det går bedre i verden end vi går og tror, at ulandsbistand nytter, og at højrefløjen tager fejl. Små historier skal understøtte det budskab – der gentages igen og igen – men det bliver på det overordnede plan, og vi slentrer rundt i verden uden rigtig at lære noget nyt og uden at komme et begavet spadestik dybere. Myanmar, eksempelvis, fremhæves som et godt eksempel, fordi militærjuntaen har tilladt valg og demokratisering, men vi får ikke at vide, hvad baggrunden er, hvorfor, hvordan eller hvad vi kan lære af det. Til gengæld får vi at vide, at Villy Søvndal skam har ringet til Aung San Suu Kyi og ønsket hende tillykke. Det blev hun sikkert glad for.

Generelt tror og håber Villy Søvndal ret meget, men læseren bliver ikke rigtig klogere, for her er hverken insidehistorier fra det internationale diplomati eller dybere overvejelser om udenrigspolitikkens dilemmaer. Her er ikke noget, som en velorienteret læser ikke allerede ved.

Det er virkelig en skam. Der er brug for bøger om udenrigspolitik, bøger der kommer i dybden med de dilemmaer og beslutninger, Danmarks politikere og diplomater står i. Bøger der analyserer den nye verdensorden og hvad det 21. århundrede kommer til at stå for – og hvad vi gør ved det. I stedet får vi lidt hyggesnak med en næsten Obamask titel, men uden dybere indsigt. Det er dobbelt ærgerligt, at Søvndal også har fravalgt at fortælle om de hjemlige dramaer i regeringen (og SF), for også her kunne vi have lært noget. Om magt og afmagt, om hvad der sker, når de gode viljer møder rå interessevaretagelse og når baglandet så slår tilbage. Det får vi så ikke lov til, og Med håbet som drivkraft ender som en absolut forglemmelig bog.

Villy Søvndal: Med håbet som drivkraft. Gyldendal, 207 sider. 2016.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.