// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Martin Iversen: Udsyn – ØK, Danmark og verden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erhvervsliv, Historie

Martin Iversen: Udsyn – ØK, Danmark og verden

Skrevet af den 23. oktober 2016 – 07:48Ingen kommentarer

I 1897 stiftede etatsråd H. N. Andersen Østasiatisk Kompagni – også kendt som ØK. Andersen havde en vision. Hans store kendskab til og netværk i Asien kunne få hans vision til at blive virkelighed. Han ville opbygge infrastruktur og produktion, og udgangspunktet skulle være en linjetrafik mellem København i Danmark og Bangkok i Thailand – eller Siam, som det dengang hed.

Men det kom ikke ud af ingenting. Efter nederlaget til Tyskland i krigen i 1864, var Danmark pludselig reduceret med to femtedele af befolkningen. Hvis ikke der blev kigget ud og skabt nye veje, nye forbindelser og ny ekspertise, så ville det se sort ud for det lille landbrugsland med blot 1,7 millioner indbyggere. Politisk og økonomisk ville Danmark blive ubetydelig plet på landkortet. I løbet af de næste 100 år kom aktiviteterne i ØK til at omfatte handel, industri og søtransport – over hele verden. Som Martin Iversen skriver allerede i sin indledning var ØK fra sine elefanttransporter i Siams jungler over de elegante sorte linjeskibe med bordeauxrød bundmaling til de imposante hovedkvarterer reelt Danmarks merkantile udenrigsministerium.

Erhvervshistorikeren Martin Iversen, der er lektor i økonomisk historie, har skrevet et stort værk om Danmarks historisk set vigtigste virksomhed. Og jeg kalder det et værk, både fordi indholdet indbyder til det, og fordi en bog på 2,6 kilo ikke længere kan bære navnet ’bog’.

Lad mig starte med at fremhæve noget af det, der normalt er den største udfordring i erhvervsportrætter, og det er billedmaterialet. Fotos af bygninger og mænd i jakkesæt har det med at veje rigtig tungt, men i ’Udsyn’ bliver vi forkælede med gamle plakater, marinefotos, eksotiske scenarier, plakater og en overflod af politisk funderede visuelle hjælpemidler fra portrætfotos af personligheder til kort, rekrutteringsmateriale samt reklameposters. Det danner den smukkeste historiske ramme, du kan forestille dig.

Rent indholdsmæssigt kommer vi hele vejen rundt i teksten. Vi møder menneskene bag succeserne og de mindre heldige tider. Vi hører om opture og nedture. Og vi får en indgående forståelse af større og mindre begivenheders indflydelse på en konglomerats drift og trivsel. Men vigtigst af alt får vi historien om Danmarks gennem historien vigtigste virksomhed. Naturligvis trækker kapitlerne om de senere år allermest i mig, idet jeg så gerne vil forstå, hvad der skete, før virksomheden endelig drejede nøglen om 26. marts 2015.

Nogle har kaldt bogen et vink med en vognstang til andre store virksomheder som A.P. Møller-Maersk om, at der ikke længere er plads til konglomerater. Tjah! Selvom tiderne da har været bedre, så er A.P. Møller-Maersk på ingen måde i en situation som ØK.

Rent sprogligt er der lidt at rette op på. Det er tydeligvis en erhvervsmand, der formidler, og nogle passager kan godt være lidt tunge. Men jeg vil alligevel vove den påstand, at du ikke når at opdage det, fordi indholdet er så fascinerende.

ØK, Danmark og verden, Martin Iversen, Lindhardt & Ringhof, 664 sider, September 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.