// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Siri Pettersen: Odinsbarn
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy, Ungdomsroman

Siri Pettersen: Odinsbarn

Skrevet af den 20. juni 2016 – 07:00Ingen kommentarer

15-årige Hirka er ikke som de andre. Alle har haler, det har hun ikke, alle kan bruge ‘Evnen’, det kan hun ikke. Og når netop folk der er født uden haler og uden at kunne bruge ‘Evnen’ indgår i sagn om folk fra andre verdner, som spreder råddenskab og ødelæggelse, så skal man have en god forklaring på hånden for hvorfor man ikke er som de andre.

Hirkas far har fra hun var lille beskyttet hende mod verden, men også mod sandheden, for der går ikke længe inden Hirka finder ud af, at hun rent faktisk er fra en anden verden, et såkaldt Odinsbarn. Og hvordan overlever et Odinsbarn i en verden, hvor hendes blotte eksistens er en kilde til frygt og vold?

Folkene i Hirkas verden har som værn mod de udefrakommende centraliseret magten hos en håndfuld store familier, som er specielt stærke i ‘Evnen’, og som derfor må kunne holde vejene, kaldet Ravneringene, til de andre verdener lukkede. Men det er meget længe siden, at den koalition blev dannet, og deres motiver og ambitioner er måske drejet fra at varetage det fælles bedste til at varetage deres eget bedste. Og når de kun kigger indad, formår de så stadig at beskytte verden mod trusler udefra?

Hirka slynges ud i en kamp for sit liv, og for at redde verden fra råddenskaben udefra, og på vejen må hun også kigge indad for at se, hvem hun virkelig er, og hvad hendes plads i livet kan og skal være.

Odinsbarn er en ungdomsroman, og er det første bind ud af tre i serien om Ravneringene. Den foregår i en middelalderlig fantasyverden, som det er nemt som skandinav at relatere til. Landskabet minder om Norge og Sverige, stednavnene kunne sagtens have været i Norden et sted.
Odinsbarn er et spændende bekendtskab, som både er velskrevet og som med sine tre forbundne verdner også er et gennemtænkt univers, som kan udforskes i de kommende to bind i serien. Det er en fængende ide at skabe tre forskellige verdner, som er forbundet, og hvor der er flere myter end fakta i omløb om de andre verdner i den del, som hovedpersonen befinder sig i. Det giver Odinsbarn en kant i og med at man ved, at der er meget mere at udforske, og at det slet ikke er det samme som hvad vi har set indtil nu.

Den norske forfatter Siri Pettersen har allerede skrevet alle tre bind i serien, men kun det første bind er pt oversat til dansk. Men eftersom de næste to bøger allerede er udgivet på norsk, kan man jo håbe på, at der ikke går længe før man også kan komme til at læse dem på dansk.

En enkelt ting jeg bed mærke i var, at mens ‘Evnen’ omtales og bruges flittigt i bogen, så omtales halerne mere eller mindre kun som noget, der kan hænges guldringe og andet pynt på. Halerne fungerer fint som en tydelig fysisk forskel mellem Hirka og folkene omkring hende, men hvorfor give en hel verdens befolkning haler uden at give dem noget konstruktivt at bruge dem til? Måske det kommer i næste bind af trilogien.

Jeg glæder mig til at læse de næstkommende bind og se hvad Hirka støder på i sin færd gennem fremmede verdner. Det bliver spændende at se, hvordan folk i andre verdner lever og om de fordomme der eksisterer verdener i mellem holder stik.

Siri Pettersen, Odinsbarn, Forlaget Høst, 2016, 575 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.