// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bjørn Lomborg: Cool It
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » International Politik, Politik & debat

Bjørn Lomborg: Cool It

Skrevet af den 11. marts 2008 – 23:14Ingen kommentarer

“Klimaet kan true verdens sikkerhed”. Nogenlunde sådan lød overskriften her til morgen på forsiden af Politiken. Umiddelbart en overskrift, der ville få en til at spærre øjnene op. Men efter at have læst Bjørn LomborgsCool It“, ryster man bare på hovedet af dommedags-overskrifter som denne.

For Lomborgs hovedpointe er at den globale opvarmning langt fra er det eneste problem vi står med i verden i dag, og at de andre problemer, som eksisterer her og nu, kan løses for langt færre penge end en global opvarmning, der måske kommer om 50 eller 100 år.

Samtidig stiller han spørgsmål ved om global opvarmning nødvendigvis er skidt. Således peger Lomborg og hans lommeregner på at der i dag er flere der dør af kulde end af varme. Så hvis temperaturen stiger et par grader vil det kunne reducere antallet af kuldedødsfald betragteligt, mens varmedødsfaldene kun vil stige marginalt.

Diskussionen om klima og global opvarmning fylder meget i samfundsdebatten i dag, og ofte ud fra en grundlæggende forudsætning om at CO2-udledning er af det onde, at den globale opvarmning skal bekæmpes med alle tilrådighed stående (økonomiske) midler, og hvis ikke vi gør det, så venter verdens undergang. På den baggrund er det faktisk en anelse befriende når Lomborg vender det hele på hovedet og stiller spørgsmålstegn ved om det er pengene værd eller om de var bedre brugt på målrettet at bekæmpe eksempelvis hungersnød eller beskytte os bedre mod orkaner og oversvømmelser. For ifølge Lomborgs kig bagud i vejranalerne, så er ekstremt vejr ikke noget nyt fænomen, der er skabt af den globale opvarmning.

Hvis man for alvor mener noget om klima og global opvarmning har man pligt til at lade sine meninger udfordre af Lomborg. Alt andet vil være useriøst. Vi andre vil sikkert også have godt af at få lidt balance i tingene. Om man så bagefter fortsat er “Al Gore-fan” er ens egen sag.

“Cool It” er godt skrevet i et letforståeligt sprog, hvor Lomborg med stor brug af eksempler forklarer sin sag overbevisende. Man kan dog godt stille spørgsmålstegn ved hans hurtige “gangen alting op”, hvor tilfældige lokale tal ved hjælp af lommeregneren vupti-vupti overføres til hele verden. Men det rokker ikke ved, at Lomborgs bog er et must for de der ikke går med ensidige “Al Gore-skyklapper” på i klimadebatten, men godt tør lade sig udfordre.

Bjørn Lomborg: Cool It, Alfred A. Knopf 2007. 256 sider (de sidste 100 er dog noter m.m.)

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.