// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Chimamanda Ngozi Adichie: Lilla hibiscus
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Chimamanda Ngozi Adichie: Lilla hibiscus

Skrevet af den 4. juli 2009 – 20:29Én kommentar

“Lilla hibiscus” er en flot debutbog fra den prisbelønnede nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie. Bogen udkom på engelsk tilbage i 2003, og er nu udgivet på dansk. Og det kan vi danske læsere være glade for. “Lilla hibiscus” er nemlig en bog, man slet ikke kan lade være med at læse.

Bogen handler om den 15 årige Kambili og hendes bror Jaja, der bor sammen med deres forældre i Nigeria. Deres far er en respekteret forretningsmand, og penge mangler der aldrig. Til gengæld er der mangel på omsorg, positiv opmærksomhed og kærlighed – og der er ingen tvivl om at det er faderen der bestemmer i hjemmet. Det er et hjem præget af den katolske kirke, og med hånden på biblen kan faderen retfærdiggøre alle sine handlinger. Også de handlinger der indebærer overgreb på kone og børn.

Kambili og hendes bror opholder sig på et tidspunkt hos fasteren, og her oplever de, at hverdagen kan være andet end fastlagte rutiner og omkring middagsbordet. I hjemmet hos fasteren vægtes det at kunne argumentere, at kunne forholde sig til omverdenen og at kunne få noget godt ud af lidt.

Men efter at have snuset til frihed og muligheder, bliver det bestemt ikke nemmere at vente tilbage til den diktatoriske fader. Jeg kender ikke nok til det nigerianske samfund til at kunne udtale mig om hvorvidt bogen er realistisk. Under alle omstændigheder er det en spændende historie og jeg er ikke i tvivl om, at der findes steder i verden, hvor børn og voksne udsættes for religiøs baseret intolerance på samme måde som i “Lilla Hibiscus.”

Det er en bog, der både overrasker og chokerer. Det er bog fyldt med kulde og varme. Og det er en bog, der behandler “alle har et frit valg til at vælge sit liv” på en måde, så det er klart, at de frie valg slet ikke gælder for alle – heller ikke som en selvfølge for dem med mange penge.

Chimamanda Ngozi Adichie er født i 1977 i Nigeria, men flyttede til USA for at studere. Hun bor dels i Nigeria og dels i USA. Hun har tidligere fået udgivet bogen “En halv gul sol” på Gyldendal i 2007. En bog hun har vundet flere priser for. Hendes nye bog, novellesamlingen “The thing around your neck” forventes at komme på dansk til foråret.

Chimamanda Ngozi Adichie, Lilla hibiscus, Gyldendal, Juni 2009, 296 sider, Oversat fra engelsk af Lilian Kingo, engelsk udgave 2003.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.