// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Chimamanda Ngozi Adichie: Det du har om halsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Chimamanda Ngozi Adichie: Det du har om halsen

Skrevet af den 19. juli 2010 – 08:00Ingen kommentarer

Hvis du kun har planer om at læse en enkelt novellesamling i år skal du vælge Det du har om halsen.

Den er fantastisk skrevet og samtidig skriver Chimamanda Ngozi Adichie med en så fin og respektfuld stemme, at det er åbentlyst, hvorfor hun oftest omtales rosende.

Novellerne udspiller sig primært i Nigeria og USA, og forfatteren selv er vokset op i Nigeria, og bor i dag delvist i Nigeria og delvist i USA. Det du har om halsen udkom på engelsk i 2009, men novellerne er skrevet over en længere periode med den første tilbage i 1995. Hun er født i 1977, men skriver med en indsigt i spændet mellem den nigerianske og amerikanske kultur, og det menneskelige sind, som havde hun langt mere livserfaring.

Der er særligt to noveller der gør indtryk,”Ægteskabsmæglerne” om den unge kvinde, der indgår et arrangeret ægteskab med en nigeriansk mand, bosat i USA, som viser sig at bo i en lille lejlighed fremfor et hus, som fortsat er studerende og ikke uddannet læge, og som i sit forsøg på at blive accepteret i det amerikanske samfund fornægter sit hjemlands sprog, kultur og madvaner, og som derfor slet ikke kommer til at leve op til kvindes ide´om en ægtemand og drømmen om et fælles liv i USA. Og så novellen “Den amerikanske ambassade”, om en ung kvindes tanker og følelser efter at have mistet sin 4 årige søn på grund af ægtefællens kritiske journalistiske arbejde. Det er stærke sager, som minder os om at sætte pris på det vi har.

“I morgen er for langt væk” er fortællingen om en piges liv, hvor storebror Nonso altid får mest af alt, hvad enten det gælder mad, kærlighed eller opmærksomhed fra Bedstemor, alene fordi han skal følge slægten videre. Men det er også fortællingen, om at være den lillesøster, der bærer på en hemmelighed, da det er hende, der planlagt og bevidst lokkede Nonso til at kravle så tilpas højt nok op i et træ, at det endte med at han faldt ned og døde. Som de fleste af Chimamanda Ngozi Adichies noveller, gør også denne novelle indtryk.

Novellesamlingen slutter fint med “Den stædige historiker”, der handler om identitet, om kulturelle forskelligheder og om at kunne manøvre rundt imellem tro og tvivl. Novellen ender der hvor en veluddannet, respekteret og anerkendt nigeriansk kvinde holder fast i sine afrikanske rødder ved at skifte sit vestligtklingende navn Grace ud med sit oprindelige navn Afamefuna.

Forfatteren har en fantastisk evne til at skildre det enkelte menneske, men også det der foregår mellem mennesker. Og så formår hun på udramatisk vis at skildre selv dramatiske begivenheder, med et troværdigt og stærkt resultat.

På dansk er tidligere udkommet En halv gul sol og Lilla hibiscus, som bestemt også er anbefalelsesværdige.

Chimamanda Ngozi Adichie, Det du har om halsen, Gyldendal, Juni 2010, 240 sider, Oversat fra engelsk af Susanne Staun.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.