// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Susan Orlean: Rin Tin Tin – En hunds liv og legende
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie

Susan Orlean: Rin Tin Tin – En hunds liv og legende

Skrevet af den 10. marts 2013 – 20:15Ingen kommentarer

Man kan ikke lige frem påstå, at den forældreløse tyske schæferhvalp Rin Tin Tin levede et hundeliv. Godt nok så det lidt sort ud for den, da den fanget på 1. verdenskrigs slagmarker, måtte søge skjul i bombekratere og ruinhobe. Men det var dens store held, at den blev opdaget af en hundeglad amerikansk soldat, Lee Duncan, som havde held med at få hunden med hjem til Californien.

Lee havde gennem en ulykkelig opvækst været tættere knyttet til dyr end mennesker, og med Rin Tin Tin var hans skæbne beseglet. Lee fik nemlig en rigtig god idé – Rin Tin Tin skulle til Hollywood, hvor nogle af de første hundefilm var kommet på lærredet. Rinty kunne spille som ingen anden hund nogensinde havde gjort, og ifølge forfatteren ofte bedre end dens menneskelige med-skuespillere.

Susan Orleans fortæller en fascinerende og velfortalt historie om Rin Tin Tin og det spæde Hollywood. Hunden var med til at lægge grunden for nogle af de helt store Hollywood-kanoners succes. Jack Warner indspillede film med Rin Tin Tin, og hunden blev den unge Darryl F. Zanucks springbræt til karrieren som stifter af 20th Century Fox-stifter og en af Hollywoods absolut største magthavere.

Tone- og talefilmen gjorde livet sværere for dyrestjernerne, men Rin Tin Tins berømmelse levede videre. Den medvirkede i et hav af reklamefilm, varieteer og optrådte sågar med Duke Ellington. Rin Tin Tins unger fulgte i farmands fodspor og optrådte bl.a. i nogle af de tidlige TV-serier.

Rin Tin Tin – En hunds liv og legende er hyggelig og oplysende læsning om, hvordan en hund blev til et ikon i kraft af filmmediet og reklamer, og det er tydeligt, at forfatteren holder af sit emne.

Susan Orlean: Rin Tin Tin – En hunds liv og legende, Lindhardt & Ringhof, Oversat fra engelsk af Anders Juel Michelsen, 320 sider, 2013.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.