// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jeanette Walls: Utæmmet liv
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Jeanette Walls: Utæmmet liv

Skrevet af den 28. december 2012 – 12:19Ingen kommentarer

Utæmmet liv er en gribende historie om en fascinerende kvinde. Det var oprindelig Jeanette Walls plan at skrive en bog om hendes mors opvækst på en kvægranch i Arizona. Men hendes mor fandt det mere interessant at skrive en bog om Jeanette Walls bedstemor Lily Casey Smith og sådan blev det. Bogen er skrevet i første person, fordi forfatteren vil gengive sin bedstemor umiskendelige stemmeføring. Af gode grunde har jeg som læser aldrig hørt Lily Casey Smiths stemme, men jeg kan sagtens fornemme hende, når jeg læser bogen, måske netop fordi bogen er skrevet i første person.

I forfatterens afsluttende noter skriver hun blandt andet “Min bedstemor var – og det siger jeg med al mulig respekt – noget af en type”. Og det må man give hende ret i! Først og fremmest har hun levet et usædvanligt liv. Hun overlevede voldsomme regnskyl, tornadoer, langvarig tørke og oplevede sin søster tage sit eget liv. Hun har tæmmet heste og lært mexicanske børn at læse. Hun var flittig, stærk og handlekraftig og så altid muligheder frem for begrænsninger. Men hun var også en kvinde, der sjældent gjorde hjemmet rent, der tæskede sine elever hvis hun fandt det nødvendigt og som sendte sine egne børn tidligt på kostskole, hvis det var praktisk i forhold til hendes eget arbejde.

Hendes arbejdsliv bestod dels af at undervise børn og dels af at drive en ranch sammen med sin mand. I løbet af hendes liv nåede hun at undervise på en del skoler og at arbejde på op til flere rancher. Når man er en bestemt og stædig dame bliver ansættelsesforholdende tilsyneladende ofte ret korte.

Selvom Lily Casey Smith døde, da forfatteren var 8 år og selvom forfatteren ikke har været vidne til ret meget af Lily Casey Smith liv, beskrives hendes opvækst og liv meget levende og detaljeret. Som læser er det vanskeligt at vide, hvor meget forfatteren har måttet digte til for at få skabt en interessant og sammenhængende historie om Lily Casey Smith. Men hvad enten det er fiktion eller fakta er det både velfortalt, vedkommende og rørende læsning om et noget anderledes liv.

Forfatteren Jeanette Walls har også skrevet den roste bog Glasslottet, som handler om hendes egen opvækst.

Jeanette Walls, Utæmmet liv, Hr. Ferdinand, Oktober 2012, 362 sider, Oversat af Søren Vinterberg.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.