// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Regin Schmidt: Den perfekte præsident
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Historie

Regin Schmidt: Den perfekte præsident

Skrevet af den 7. december 2012 – 07:13Ingen kommentarer

Den danske historiker Regin Schmidt starter sin biografi om John F. Kennedy med at dissekere den myte, der er bygget om præsidenten. Var han virkelig den perfekte præsident, og det ikon i amerikansk politisk historie, som mange anser ham for? Både og, ifølge Regin Schmidt. Han var den perfekte præsident, fordi vi alle har behov for de spændende historier om magt, triumf og tragedie, som knytter sig til hans korte præsidentperiode. Og som national myte er han perfekt, fordi han skaber en fælles identitet for mange amerikanere.

Fortid, nutid og fremtid bindes sammen i det tilsyneladende korte, lyse øjeblik, hvor alt syntes muligt. Der er mange som har haft en interesse i at holde myten om den unge, energiske og idealistiske præsident i live. Familien havde fortsat store politiske ambitioner. USA’s regering brugte Kennedy til at forbedre sit image i den kolde krig, Det Demokratiske Parti havde brug for en helgenfigur til at tiltrække de unge vælgere, den sorte borgerrettighedsbevægelse holdt live i Kennedys indsats for at fastholde opmærksomheden omkring uligheden mellem racerne, og for katolikkerne var Kennedy det bedste bevis på, at de havde vundet indpas i det amerikanske samfund.

Denne indledning er et effektivt bagtæppe for en nøgtern og afbalanceret beskrivelse af John F. Kennedys liv og karriere, præget af faderens voldsomme ambitioner på familiens vegne. Man følger hovedpersonen helt fra barnsben og ungdommens gryende politiske interesse og selvstændiggørelse, der ender med, at han tager afstand fra mange af faderens holdninger. Men det er faderen, der trækker i trådene, skaffer pengene, iscenesætter de første moderne valgkampe med spin, målrettede reklamer og politik designet til bestemte segmenter.

Kennedys altovervejende fokus var de internationale forhold, og det er helt rimeligt også dette, der fylder i bogen. Regin Schmidt konkluderer, at Kennedy ikke var den store idealist, i modsætning til det billede, der er skabt. Hans tilgang var tværtimod meget real-politisk og pragmatisk, uanset om det handlede om de sortes borgerrettigheder, atom-krisen på Cuba eller indsatsen i Vietnam.

”Den perfekte præsident” er en intens, oplysende og velskrevet bog om en af de mest stormombruste præsidenter og epoker i USA’s historie.

Regin Schmidt, Den perfekte præsident, Gyldendal, 392 sider, November 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.