// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Philip Kerr: Manden med et hjerte af jern
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Philip Kerr: Manden med et hjerte af jern

Skrevet af den 15. september 2012 – 07:39Ingen kommentarer

Den hårdkogte, frække og på alle måder respektløse kommissær Bernhard Gunther er tilbage i bind nr. otte i Berlin Noir-serien. Og som de foregående syv romaner er det en intens og spændende beretning, som Kerr disker op med. Dog er der denne gang et markant stilskifte, idet vi er ovre i en mere klassisk engelsk krimiform, hvor der er begået en forbrydelse, og de potentielle gerningsmænd er samlet på et fysisk afgrænset område, eksempelvis et tog, et slot eller et hus.

Det er et mystisk dødsfald, der sætter plottet i gang. En hollandsk fremmedarbejder er blevet kørt over af et tog, og det maltrakterede lig bærer tilsyneladende på en hemmelighed. Gunther er overbevist om, at hollænderen blev myrdet, før toget ramte ham. I efterforskningen dukker den skønne Arianne Tauber op, og herfra går det stærkt.

Rigsprotektor for Bøhmen-Mæhren, general Heydrich, ønsker at Gunther skal være hans personlige livvagt og tilkalder ham til sit slot uden for Prag. Her er flere nazistiske spidser samlet, og vores helt er bestemt ikke meget for tage del i selskabet. Men når Heydrich kalder, så kommer man. Kort efter Gunthers ankomst myrdes en af Heydrichs adjudanter. Han findes skudt i et rum, der er aflåst inde fra, vinduerne er lukkede, og morderen tilsyneladende forduftet gennem væggen. Eller hvad? Det skal Gunther hurtigst muligt opklare.

Med til Prag har han Arianne og en stærk mistanke om, at der er noget helt galt. Tilsyneladende konspireres der mod den iskolde og grusomme Heydrich, som den tjekkiske modstandsbevægelse naturligvis gerne vil have kløerne i. Men der er også ugler i mosen blandt nazisterne. En centralt placeret forræder har gennem flere år fodret tjekkerne med oplysninger om tyske troppetransporter og andre godbidder. Alle vogter på alle, og knivene sidder løst.

Kerr har igen researchet sin historie grundigt, og der er mange paralleller til virkeligheden. Og igen er miljø- og personskildringerne lige i øjet. Side efter side fremmanes regnvåde, mørke gader, den lurende vold og det perverterede luksusliv i den nazistiske elite, mistrøstigheden og de moralske dilemmaer. Det er sikkert og velturneret, så Kerr holder dampen oppe i den efterhånden lange saga om Bernard Gunther, Berlin og nazisme.

Læs også anmeldelse af forfatterens andre bøger her og her.

Philip Kerr, Manden med et hjerte af jern, 381 sider, Modtryk, Oversat af Ole Steen Hansen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.