// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maibritt L. Engell og Ida Lysdahl Fahrenholtz: Spis i balance
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Maibritt L. Engell og Ida Lysdahl Fahrenholtz: Spis i balance

Skrevet af den 11. juli 2012 – 17:53Ingen kommentarer

PCO – Poly cystisk ovarie. PC… hvad for noget? Ja, det lyder som en fejl ved en computer, men det er en hormonel ubalance hos kvinder, der kan vise sig via for eksempel uregelmæssig, udeblevet eller kraftig menstruation, fedt på maven, træthed og hovedpine. Heldigvis kan det afhjælpes gennem kosten og Spis dig i balance giver dig et fint fundament for at komme godt i gang med at hjælpe dig selv til et liv i hormonel balance.

Nå ja, tænker du måske, hvem har ikke et par kilo i overskud, er lidt træt en gang i mellem og kan få hovedpine i ny og næ, men en gynækolog kan via en scanning og en blodprøve hjælpe dig med at stille diagnosen, og sandheden er måske også, at vi alle har godt af at kigge lidt nærmere på vores kostvaner en gang i mellem. Jeg må nok indrømme, at jeg var lidt skeptisk i starten, især fordi bogen er meget pink/lilla og ligner noget, der er taget ud af side 5 i et lettere hysterisk dameblad. Men bevares, det er et syndrom, som kun forekommer hos kvinder, det er en bog skrevet af kvinder – til kvinder, så hvis en bog skulle være pink/lilla, så er det vel denne. Og lidt mindre lyserødt bliver det også, når man kan læse sig til, at syndromet er et forstadie til type 2 diabetes, hjertekarsygdomme og skæv kolesterolprofil.

Selvhjælpsbogen er opdelt i 4 dele. I første omgang introduceres man til lidelsen; hvad den består af, hvordan den kommer til udtryk, hvem den rammer osv. Det er et lettere ømtåleligt område, fordi nogle af symptomerne kan minde om en dårlig gang PMS, men mere alvorligt og følsomt viser det sig at være, når det rammer kvinden på hendes frugtbarhed. Anden del af bogen er en grundig indføring i forfatternes kostprincipper, som udfordringer de ellers kendte og anerkendte kostråd i Danmark. Jeg kan godt afsløre, at en af de helt store syndere er hurtige kulhydrater, altså almindelige stivelseholdige produkter og sukker, herunder også frugtsukker. Den tredje del af bogen er et yderst nyttigt afsnit, som sørger for, at det er let og overskueligt at komme i gang trods de mange – må og må ikke. Den sidste del er opskrifter med alt fra morgenmad, mellemmåltider, forretter/lette retter, salater, hovedretter, desserter og bagværk, samt festmenuer med drinks og snacks. Desuden indeholder bogen en litteraturliste som alle andre bøger, men den er udvidet med nyttige links og gode bøger om emnet, hvilket er meget fordelagtigt, når man sætter sig ind i et nyt område.

Samlet set er Spis dig i balance en overskuelig bog, der er let at læse, og som giver læseren gode råd, der gør det overkommeligt at efterleve bogens kostprincipper. Efter to dage slap jeg selv af med en voldsomt irriterende hovedpine. Opskrifterne er let tilgængelige, hurtige, forholdsvis enkle og derfor også lette at lege med og gøre til sine egne. Bogen slår et slag for sødestoffer, men den må jeg desværre hoppe fra. Jeg tvivler ikke på, at det kan hjælpe nogle personer gennem sukkertrangen, men det smager mig simpelthen ikke. Så vil jeg hellere undvære helt eller tage en lille bitte bid af det rigtige end en hel af det forkerte. Der opstår selvfølgelig en del spørgsmål i forbindelse med kostrådene, men i det store hele kommer bogen godt rundt om mange dele også eventuelle ”faresituationer”. Det er ikke den rene overraskelse at læse kostrådene, man ved jo godt at kage og hvidt brød ikke er et hit for ens sundhedstilstand, men bogen er gennemført og fra forfatternes side bevidner bogen om en stabil erfaring indenfor området, som gør det trygt og realiserbart at følge rådene. En fin pink overraskelse af en ”damebog”, som jeg kan medgive mine varmeste anbefalinger.

Maibritt L. Engell og Ida Lysdahl Fahrenholtz, Spis i balance, Gads Forlag, Maj 2012, 167 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.