// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kaare R. Skou: Dansk Politik A-Å
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Opslagsværk, Politik & debat

Kaare R. Skou: Dansk Politik A-Å

Skrevet af den 17. september 2007 – 10:02Ingen kommentarer

Det er en næsten ekstrem opgave, TV2’s Christiansborg-redaktør, Kaare R. Skou, har sat sig for: Et samlet leksikon over hele den danske politiske historie fra folkestyrets begyndelse med juni-grundloven i 1849 og til i dag.

Og resultatet er da også som man kunne forvente: På visse punkter alt for overfladisk, og på andre alt for detaljeret. Samtidig er det svært at se, hvem der bør have det stående på reolen.

Bogens 783 sider indledes med hvad man vist på moderne dansk kalder et kort ”rids” over den politiske historie fra Slesvigs-krigene til Kommunalreformen. 67 sider er det blevet til, og selvom det på ingen måder kan siges at være dækkende for den politiske historie, så formår Skou faktisk at holde et stringent politisk-parlamentarisk fokus.

Resten af bogen indeholder små leksikonartikler om alt hvad der sig hører til det politiske system lige fra A-60-systemet til Årpenge. Den helt store styrke ligger i personportrætterne, hvor næsten alle kendte danske ministre og folketingsmedlemmer er taget med.

Kaare R. Skou formår at skrive kort, og hans baggrund fornægter sig ikke, når man læser de små opslag. Her er det tydeligt, at det er journalisten, der har vundet over den elles traditionelle, meget stringente leksikalske form, hvor der blot præsenteres fakta efter bestemte formler.

Det væsentligste problem i Skous fremstilling er todelt: For det første må man i høj grad sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er relevant at udgive sådan et værk som bog. I hvert eneste opslag vrimler det med oplagte hyperlinks. Man kan bare ikke klikke på en bog, desværre.

Det andet problem er egentlig parallelt til det første. For når man ikke kan få lov til at klikke, så kunne man i det mindste have håbet, at Kaare R. Skou havde delt ud af sine kilder. Hvor kan man læse mere om emnerne. Og især om personerne. Det ville være så let at krydrer opslagene med henvisninger til andre bøger, opslagsværker eller lign., men ikke så meget som en litteraturliste får vi. Og det er faktisk synd og skam.

”Dansk Politik A-Å” er et klassisk opslagsværk, som nok må affinde sig med et meget begrænset publikum, der især vil blive domineret af læsere på Kaare R. Skous alder. Men hvis Aschehoug tog sig sammen og evt. i samarbejde med TV2 Politik lavede en interaktiv udgave af det, så var det en helt anden snak.

Kaare R. SKou: “Dansk Politik A-Å”, Aschehoug, København, 2006.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.