// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » David Chang og Peter Meehan: Momofuku
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

David Chang og Peter Meehan: Momofuku

Skrevet af den 13. august 2011 – 19:56Ingen kommentarer

Momofuku er en samling af spisesteder i New York, som er ejet og drevet af David Chang, en amerikaner med koreanske rødder. Momofuku består af 7 spisesteder, inkluderet en nudelbar, tre is- og kagesteder og en gourmetrestaurant. Diversiteten i spisestederne er i sig selv udsædvanlig, og dermed interessant. Bogen er en sådan-blev-det-til historie fra restaurantverdenen, selvfølgelig kombineret med opskrifter fra spisestederne.

Bogen giver et ærligt indblik i, hvor meget der skal til for at starte en restaurant og drive den til succes. Det er ikke noget man kommer sovende til, tværtimod. Og udover blod, sved og tårer kræver det held, masser af det. Derudover giver bogen også et ret interessant indblik i, hvordan en ret skabes, hvordan kokkene kommer fra ide til menukort – nogle gange via tilfældigheder, nogle gange via lyse indfald, nogle gange via trial and error, og altid via hårdt arbejde.

Bogen er skrevet i et uhøjtideligt sprog som passer godt til den uhøjtidelige stemning, der efter sigende skulle være på spisestederne i Momofuku porteføljen. David Chang har en snert af selvfedhed, men han formår at holde det i skak ved at fortælle vidt og bredt både om sine succeser og sine fejl. For fejl har der været masser af, og det er det, der gør bogen interessant ikke bare at bladre i og savle over, men også at læse i. Det er en sjældenhed for kogebøger skrevet af kokke om dem selv. Og så er det jo altid spændende at læse noget, hvor entusiasmen og stoltheden stråler ud fra siderne, til trods for alle de genvordigheder helten er gået igennem for at nå så langt som til at skrive bogen om det.

Opskrifterne er fra restauranterne, så de har rødder i det koreanske, men med så megen inspiration mange andre steder fra at det ikke kan defineres udelukkende som koreansk eller bare som asiatisk. Hvad med rosenkål med kimchi pure og bacon? Eller østers med melongele? Eller blødkogt æg med kaviar, løg og kartoffelchips? Blandet med en god portion nudelopskrifter og andet mere traditionelt koreansk, på en måske knap så traditionel måde. Det er ofte udefinerbart hvor det stammer fra og hvordan det passer sammen, men det virker. Sværhedsgraden spænder fra det farligt enkle til det virkeligt komplicerede og tidskrævende. Men der er masser af inspiration at hente, enkeltdele fra retterne kan bruges i andre sammenhænge og smagssammensætninger kan inspirere. Jeg kommer i hvert fald til at hente Momofuku ned fra hylden mange gange fremover.

David Chang og Peter Meehan, Momofuku, Absolute Press, 2009

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.