// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jamie Oliver: Jamies mad på 30 minutter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Jamie Oliver: Jamies mad på 30 minutter

Skrevet af den 4. maj 2011 – 08:33Ingen kommentarer

Jamie Oliver har længe gjort det til sit job at sprede madglæde til snart sagt hele verden, og han har lavet store og små projekter for at få madglæden ud i alle afkroge. Nu er turen kommet til dem, der hidtil har undskyldt sig fra at lave mad til hverdag med at det er for dyrt, tager for lang tid, og er for svært. Så nu kommer han med bogen Jamies mad på 30 minutter med forslag til, hvordan man kan stille en lækker middag an på 30 minutter. Sådan cirka da.

Jeg tvivler på, at ret mange af os kan lave alle forslagene på 30 minutter i eget køkken. Det er de færreste af os, der som Jamie Oliver kan hakke gulerødder og andet godt med lynets hast, uden at hakke en finger af i farten. Desuden kræves der et ret godt overblik og ingen forstyrrelser. Bogen giver en virkeligt god gennemgang, men for at være helt med på hvad og hvornår tingene skal ske, skal man egentlig kunne opskriften udenad, før man kaster sig ud i det. Og hvis man har forstyrrende elementer som børn eller bedre halvdele i nærheden, ryger minutterne også hurtigt.

Men nåja, hvis man nogle gange kommer til at bruge lidt mere end 30 minutter på et lækkert aftensmåltid, så går der nok heller ingen skår af nogen ved det. Under alle omstændigheder vil jeg gætte på at langt de fleste, selv de knap så øvede, godt vil kunne være med her, hvad enten de nu når det på en halv time eller ej. Og det vil være en lærerig proces, for bogen lærer dig at være systematisk i et køkken. At have styr på, hvad du skal lave hvornår, hvad du skal bruge til det af både ingredienser og køkkenremedier, samt at kunne lave mere end én ret ad gangen. Det bliver hektisk, især i starten, men det skal nok lykkes. Og opskrifterne er lækre, så man skal nok blive lokket tilbage til gryderne, selvom det ikke altid lykkes på 30 minutter, og selvom man har sved på panden bagefter.

Bogen består af en masse forslag til ikke bare én ret, men til hele måltider. Så når du bliver sat til at lave en kylling, skal du samtidig lave en kartoffelret til, plus en salat, og måske endda også en dessert. Her kan man jo vælge at skære lidt fra hist og pist, hvis man mener, at stressniveauet bliver for højt hvis salaten også skal på bordet (der er jo ingen der kan finde på at skære desserten fra!). Men menuerne virker nu gennemtænkte nok til, at det er de ekstra par minutter værd at lave det hele.

Jamie har skåret et par hjørner i forhold til sine tidligere bøger. Han gør i højere grad brug af halvfabrikata, såsom dåsebønner hvor han ellers ville bruge de mere tidskrævende tørrede bønner, han bruger købte desserttærtebunde, osv. Han gør desuden brug af mikroovnen, hvilket jeg ikke erindrer at have set hverken ham eller andre kokke gøre før. Men i forhold til at skulle får folk op af stolen og væk fra take away brochuren, er det det rigtige hjørne at skære. Og det er egentlig også lidt befriende at se de ting, som langt de fleste af os alligevel har stående i skabene og bruger regelmæssigt, blive brugt i en kogebog. Det er en sjældenhed i disse lær-at-være-gourmand-i-dit-eget-køkken tider, også når det kommer til Jamie Olivers bøger.

Alt i alt er det en bog med masser af gode opskrifter i, som kan være en lektie i køkkendisciplin for både de uerfarne og de erfarne. De 30 minutter er måske lidt et gimmick, men for mig at se er det irrelevant, så længe man ikke kommer til at bruge hele aftnen i køkkenet, og det burde der ikke være fare for.

Jamie Oliver, Jamies mad på 30 minutter, Lindhardt og Ringhof, April 2011

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.