// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tanja Frederiksen og Sigge Winther Nielsen: Projekt Løkke
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Politik & debat, Politisk biografi, Samfund

Tanja Frederiksen og Sigge Winther Nielsen: Projekt Løkke

Skrevet af den 1. april 2011 – 12:23Ingen kommentarer

Hvem er han egentlig, ham ”Lille Lars fra Græsted”? Hvordan er hans politiske tænkning? Og hvordan er han som den ”virksomhedsleder” en statsminister i virkeligheden også er? Det er nogle af de ting, som vi får svar på i denne ganske udmærkede indføring i politikeren Lars Løkke Rasmussen.

”Projekt Løkke” kan med lidt gode vilje sammenlignes med ”Nyrup”, som var biografien om Poul Nyrup Rasmussen, som kom på gaden mens manden stadig var statsminister. Faktisk kom den efter han kun havde siddet på posten i tre år. Man kan rette mene, at det er lidt for tidligt at skrive en biografi om en statsminister mens han stadig sidder i embedet. Men både med Nyrup og her med Løkke giver det faktisk mening. For begge havde været så mange år i politik inden de blev statsministre, at der er nok at tage fat i. Og ”Projekt Løkke” tegner et ret godt billede af hvordan Lars Løkke agerede som VU-formand, kommunalpolitiker, amtsborgmester, indenrigs- og sundhedsminister samt finansminister. Noget, der er centralt for at forstå hvorfor han gør som han gør i statsministerembedet.

Bogen var startskuddet til en af de største kriser for regeringen i Løkkes tid som statsminister. Det drejer sig om sagen om en mulig overbetaling af de private sygehuse. Desuden trak embedsmændenes beskrivelser af hvordan der i en lind strøm blev båret rødvin ind på ministerkontoret også overskrifter i sladderbladene. Sagen om privatsygehusene var uden tvivl dynamit. Men den mest interessante oplysning i bogen, synes jeg, er at Løkke for ganske få år siden overvejede at forlade politik til fordel for et godt betalt job i medicinalindustrien. Han var ganske enkel i tvivl om hvorvidt Fogh nu også så ham som sin afløser og om det var det hele værd.

For politiske junkies uden det store kendskab til fraktionerne i Venstre er det naturligvis også interessant at blive opdateret på den front. Især når man skæver til den netop gennemførte ministerrokade, hvor Løkkes to kontroversielle ”badevenner” Søren Pind og Peter Christensen blev henholdsvis forfremmet fra udviklings- til integrationsminister og udnævnt til skatteminister.

Når man skriver en bog om Lars Løkke kommer man naturligvis ikke uden om bilagssagen fra 2008, hvor det ene bilag efter det andet kom frem i medierne og tegnede et billede af en meget drikke- og festglad politiker, der ikke havde nogle skrupler med at lade skatteborgerne betale for både cigaretter og videofilm på hotelværelser. Derfor er det også på sin plads med et kapitel om denne sag. Men da det ikke er længere siden må sagen stå rimelig klar i hukommelsen for de fleste, så jeg havde foretrukket at man havde brugt mindre krudt på denne sag, da den jo ikke har noget som helst med Løkkes politiske tænkning at gøre, som er det vi er blevet lovet er omdrejningspunktet i bogen. I forordet skriver forfatterne lige frem: ”Den (bogen, red.) handler om politikeren Løkke – ikke den private. Den handler om hans tilgang til politik, om hans politiske karakter (…).

En af de mest politisk interessante perioder i Lars Løkkes liv, hans tid som amtsborgmester i Frederiksborg Amt, bruger forfatterne derimod kun fire sider på! Jeg gætter på at det har været svært at finde tilstrækkelig mange kilder fra den tid (1997-2001) til at kunne tegne et mere detaljeret og nuanceret billede. Men den psykiske nedslidning af amtsdirektøren, kunne have været interessant at have fået uddybet.

Når man ikke sympatiserer politisk med manden, kan man selvfølgelig ikke få nok af at læse om hans skandaløse ledelse af klimatopmødet i København. ”Projekt Løkke” kommer med lidt flere nye detaljer, men hovedværket om den uheldige optræden på den verdenspolitiske scene er stadig Per Meilstrups ”Kampen om Klimaet”.

Sagen om overbetaling af de private sygehuse skabte megen ”hype” omkring bogen, da den udkom. Men hvis man trækker den sag fra, så er det så som så med nye oplysninger, som ikke allerede var kendt. ”Projekt Løkke” er derfor mest noget for os, der gerne vil vide hvem der er venner med hvem i Venstre, for at vi kan tolke fremtidige udtalelser og handlinger ud fra de oplysninger. Og for os, der gerne vil vide hvordan manden tænker politisk, og kende hans politiske ”bagage” fra før han trådte ind i ministerkontorerne i 2001.

Tanja Frederiksen og Sigge Winther Nielsen: Projekt Løkke. Gyldendal, 2010. 328 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.