// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gisle Thorsen: Døden i Sevilla
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport

Gisle Thorsen: Døden i Sevilla

Skrevet af den 23. juni 2024 – 06:12Ingen kommentarer

17. november 1993. Det lyder som en dag taget ud af det blå. Men rigtige fodboldfans – altså dem, hvor blodet både er rødt og hvidt – de vil kende dagen som en vanvittig skæbnedag for dansk fodbold. Og husker du endnu bedre, så ved du også, at andre nationer blev hårdt ramt på netop denne onsdag.

Vi taler om kvalifikation til et af de mest succesrige verdensmesterskaber i fodbold nogensinde, nemlig VM i USA i 1994. Mange lande havde overrasket, men alligevel lå det før de sidste kampe alligevel i hænderne på store nationer som England og Frankrig, om de overhovedet kom med til VM. Og Danmark? Ja, vi skulle til Spanien og spille mod dem, der syv år tidligere havde slået os ud af det første VM, vi nogensinde havde deltaget i. Vi taler Laudrup-brødrene, der året efter vores Europamesterskab nu igen spillede sammen. Vi taler om Flemming Povlsen, Peter Schmeichel … Og hos Spanien? Nåh ja, de havde den lille José Maria Bakero …

Man skal lede længe efter en bedre og mere engagerende måde at skrive om dette emne på. Gisle Thorsen har med en kendt sætning fra John Faxe Jensen ’ramt den lige i r….!’

Thorsen gennemgår med minutiøs præcision nærmest kronologisk de enkelte landes store kampe og giver samtidig herlig indsigt i meget af det, der lå bag resultaterne, der ændrede så meget for deltagerne. Ingen tvivl om, at han er mest investeret i den danske kamp i Sevilla, hvor en uafgjort for Danmark havde været nok, ja, bare et scoret mål i et 2-1 nederlag endda havde fået os til USA. Det var ikke kun Gisle, der ærgrede sig over, at Danmark i hjemmekampen i Parken efter 4-0 ved pausen over Albanien slappede af i 2. halvleg og undlod at score flere mål. I ved, ’bagklogskabens ulideligt …’ og så videre.

Jeg selv husker også både den danske kamp og Bakeros ikke-dømte frispark mod Schmeichel, der gjorde plads til det spanske vindermål. Men jeg husker det ikke på helt samme måde som Gisle. Jo, jeg ærgrede mig i et halvt sekund, men så var jeg faktisk fuld af beundring over for den lille spaniers geniale tiltag mod verdens bedste målmand. Det var imponerende lavet.

I bogen bliver det hele gennemgået. Men som sagt er vi også andre steder i verden. Argentina, der hjemme i Buenos Aires havde tabt 5-0 til det måske bedste colombianske hold nogensinde hang også i det yderste af neglene.

Rigtige fodboldfans kan sagtens glæde sig. Det her er en herlig vandring ned ad mindernes sti, og billederne springer frem for mine øjne, når jeg vender side efter side. Herlig underholdning.

Gisle Thorsen: ”Døden i Sevilla”, Forlaget Helmin & Sorgenfri, 347 sider, udkom juni, 2024

Læs også:
Olivier Guez: En absurd og alfortærende lidenskab – skrifter om fodbold

Christian Nørgaard Larsen: Halvguderne – 100 år i italiensk fodbold

Lars Werge: Viva Vejle

Der er lukket for kommentarer.