// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lotte Kirkeby: Resten af sommeren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lotte Kirkeby: Resten af sommeren

Skrevet af den 3. februar 2024 – 05:15Ingen kommentarer

Resten er sommeren er en fremragende roman om en skilsmisse og den sommer der f√łlger efter. Det er en intens roman om, n√•r tavsheden flytter ind.

Sofie er 10 √•r. Det er sommer og hun skal i Tivoli med sin storebror og deres far. De bes√łger blandt andet Hurlumhejhuset, stedet hvor det er sv√¶rt at g√• lige, gulvet gynger, spejle forvr√¶nger ens krop og ansigt, det er sv√¶rt at finde vej, at orientere sig. Man kan d√•rligt genkende sig selv eller de andre i spejlet i Hurlumhejhuset.

Den fornemmelse kommer til at vare ved. For Sofies for√¶ldre fort√¶ller, at de skal skilles og verden ser pludselig helt anderledes ud. En skilsmisse forandrer folk og familier. Hvem er man nu? Er man egentlig stadig en familie? Ja da, siger de voksne. Men er man? Og hvor g√•r man hen med sine tanker og f√łlelser?

I l√łbet af sommeren f√łlger vi Sofie og hendes familie og den tavshed der omringer dem. Ingen af dem har et sprog for hvad de oplever og f√łler, hverken b√łrnene eller de voksne og alle v√¶lger at tie. “S√• sig dog noget”, hviskede jeg ind i bogen, “del hvad du f√łler, s√• alenef√łlelsen letter”, men de h√łrte mig vist ikke.

Resten af sommeren er en roman om b√łrn, der tilpasser sig for ikke at v√¶re til besv√¶r og for at undg√• at s√•re deres for√¶ldre. Smerte! S√• trist! S√łde nemme b√łrn, der b√¶rer smerten og alle deres sp√łrgsm√•l alene.

Det er ogs√• en roman om opdagelsen af, at ens √¶ldre s√łskende kan vokse fra en, n√•r deres blik og opm√¶rksomhed flyttes fra den n√¶re familie til venner og k√¶rester. Jeg er selv stores√łster og har ikke f√łr t√¶nkt over det tab og den sorg yngre s√łskende kan opleve, n√•r den store √¶ndrer sig eller flytter hjemmefra.

Resten er sommeren er på mange måder en klog roman, der giver stof til eftertanke. Det er en rolig, udramatisk og lidt langsom roman og den får mine varmeste anbefalinger.

Hvis du var glad for Lotte Kirbys roman De n√¶rmeste, vil du s√łrge over familiens mangel p√• et sprog og gl√¶des over at Lotte Kirkeby til geng√¶ld har et meget smukt og pr√¶cist sprog.

Lotte Kirkeby, Resten af sommeren, Gutkind, Januar 2024, 252 sider.

Der er lukket for kommentarer.