// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Michel Houellebecq: Nogle måneder i mit liv – Oktober 2022 – marts 2023
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fortællinger, Samfund

Michel Houellebecq: Nogle måneder i mit liv – Oktober 2022 – marts 2023

Skrevet af den 26. januar 2024 – 06:32Ingen kommentarer

Den franske forfatter Michel Houellebecq er en underlig starut. Der er ingen tvivl om, at han både som forfatter og som person deler vandene i sit hjemland. Men gennem de seneste år har han selv bidraget overordentligt meget til polariseringen. Nu taler han ud om disse episoder.

Den ene episode handler om hans delvist frivillige deltagelse i en pornofilm optaget i Holland. Den anden episode handler om nogle udtalelser, han kom med i forhold til franske muslimer.

Kender du ikke den lille og let pjusket-udseende Houellebecq, så gør du klogt i lige at søge på ham på internettet. Se hans billede. Så forstår du min måske lidet flatterende beskrivelse. Men kender du ikke hans forfatterskab, så er du bagud på point. Han skriver fantastiske fortællinger i et imponerende og dragende sprog.

Et kendetegn ved Houellebecq er, at han er meget humoristisk anlagt. Jeg så ham blandt andet i filmen ”Thalasso” med Gérard Depardieu. Han var hylende morsom på sin egen selvudslettende måde. Som forfatter har han inkorporeret mange af disse små finurligheder, der får os til at le.

”Nogle måneder i mit liv” er ikke sådan en bog. Den er alvorlig. Den er resultatet af medieangreb og ramaskrig fra befolkningen. Han måtte simpelthen udtale sig; tilrette; forklare. Dog får nogle af hans direkte beskrivelser om sig selv, sine intentioner og ønsker mig til at trække på smilebåndet. Især omkring den erotiske film og hele den forliggende historie. Men hans forklaring af begge episoder er også noget, der udstiller ham som en ekstremt navlepillende særling. Det er en del af pakken. Det er en del af charmen. Og det er også en del af Houellebecq-oplevelsen, at vi nu kan købe denne bog, hvor han beklager og forklarer ting, han tidligere har udtalt og gjort, og at han derved også drager det ind i sin forretning.

Som læser er jeg på ingen måde utilfreds. Og jeg er heller ikke indigneret. Faktisk smiler jeg en lille smule af det. Og smilet er også over min egen fascination af dette på så fantastisk mange måder interessante og mangesidede menneske.

Michel Houellebecq: ”Nogle måneder i mit liv”, Forlaget Vinter, 320 sider, på dansk ved Niels Lyngsø, udkom november 2023.

Læs også:
Michel Houellebecq: Tilintetgøre

Michel Houellebecq: At holde sig i live

Michel Houellebecq: Muligheden af en ø

Der er lukket for kommentarer.