// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Michel Houellebecq: At holde sig i live
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Essays

Michel Houellebecq: At holde sig i live

Skrevet af den 22. december 2020 – 07:01Ingen kommentarer

Houellebecq er fransk litteraturs enfant terrible, og han skriver fantastiske, √¶tsende, satiriske, syleskarpe, aktuelle og dagsordens√¶ttende romaner. Det g√łr han ganske enkelt fremragende, og derfor er det ogs√• naturligt at andre dele af hans litter√¶re produktion nu bliver oversat til dansk.

Det drejer sig om en stribe essays fra tidligt i hans forfatterskab, der udkommer p√• forlaget Vinter. Det er en blandet oplevelse. Det bedste f√łrst:

At holde sig i live indeholder et par ganske fremragende essays fra Houllebecqs hånd. At tage kontrol over telefonnetværket, eksempelvis, der er en ung Houellebecq med gnist og skarphed. Han mestrer her også det korte format, man får næsten lyst til at udregne sine egne mål på de standardiserede seksualmål og mindes internettets barndom… Alt det misogryni og sortsyn vi elsker Houellebecqs pen for.

Men s√• er der alts√• ogs√• en stribe sm√• tekster, som er mere ligegyldige, og hvor det ikke rigtig bibringer forfatterskabet noget, at de bliver oversat 20 √•r efter. De skulle m√•ske bare v√¶re glemt. Endelig er der enkelte der falder helt igennem, og bare viser forfatteren som ung nihilist, ikke meget anderledes end s√• mange andre unge m√¶nd, der selv tror de er store t√¶nkere fordi de skriver s√¶tninger som ‚ÄĚUdvikl en dyb modvilje over for livet. Denne modvilje er n√łdvendig for enhver sand kunstnerisk skaben‚ÄĚ (At holde sig i live).

At holde sig i live er en blandet landhandel, fremragende n√•r den er bedst og resten kan man jo l√¶se mere eller mindre grundigt, alt efter temperament. Imens vi venter p√• den n√¶ste roman, der helt sikkert igen vil forarge og begejstre, tr√¶de p√• de aller√łmmeste t√¶er og sublimt g√łre smerten derved til stor kunst.

Bogblogger har tidligere anmeldt Serotonin og Muligheden af en √ė af samme forfatter.

Michel Houellebecq: At holde sig i live. 144 sider, Vinter. Oversat af Niels Lyngs√ł, udkom 20. november 2020

Der er lukket for kommentarer.