// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lasse Spang Olsen: Dykkeren og kokken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fotodokumentar

Lasse Spang Olsen: Dykkeren og kokken

Skrevet af den 10. december 2023 – 06:01Ingen kommentarer

I forbindelse med noget dykkerarbejde i Gibraltar hørte filminstruktør og stuntman Lasse Spang Olsen første gang om denne vanvittige historie. Men det tog så lang tid at få bekræftet den, at han næsten glemte den igen. I dag kan vi glædes over en helt fantastisk og usandsynlig men sand redningshistorie.

Historien kan du også se som dokumentarfilm, og for at få den ud af verden med det samme, så lad mig straks konkludere, at historien i den grad virker bedre som film end som bog. Det gør den dog ikke mindre spændende.

Historien bygger på flere beretninger samt både lyd-, foto- og film-materiale. I alt sin enkelthed handler den om skibskokken Harrison og dykkeren Rico, og hvordan de mødes på den mest usandsynlige måde overhovedet.

Harrison er skibskok ombord på slæbeprammen Jason 4, og den forliser og falder 34 meter ned under havets overflade. Da Rico flere dage efter bliver sendt ned for at undersøge vraget, får han et chok, da en hånd pludselig griber fat i ham. Det viser sig, der er en luftlomme i prammen, der ligger på hovedet, og i den luftlomme har Harrison overlevet indtil nu. Men han har ikke meget luft tilbage, så hvad gør Rico nu?

Havde dette været en spændingsroman af en thrillerforfatter, så havde den som bog nok været endnu mere vellykket. Men den er faktisk ikke skrevet helt fantastisk. Der er masser af nørdede beskrivelser iblandet den spændende kernehandling, men timingen er lavet til film, og selve præsentationen er ikke skrevet som en spændingsroman.

Skal jeg være helt fair, så er der jo strengt taget heller ikke tale om en spændingsroman men nærmere en slags dokumentarfilm i bogudgave med masser af indsatte citater og fotos fra kameraer både under og over vand. Og historien er så god, at jeg straks må hjem og gense dokumentaren.

Lasse Spang Olsen: ”Dykkeren og kokken”, Forlaget Gyldendal, 268 sider, udkom oktober 2023.

Læs også:
Lasse Spang Olsen: Da fremtiden blev stjålet

Luka Holmegaard: Havet i munden

Victor Pavic Lundberg: Den der overlever

Der er lukket for kommentarer.