// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Luka Holmegaard: Havet i munden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Luka Holmegaard: Havet i munden

Skrevet af den 10. november 2023 – 04:49Ingen kommentarer

Luka Holmegaard tager læserne med på en følelsesmæssig rejse gennem sin personlige digtsamling Havet i munden. Værket udforsker temaer som kropsforandringer, identitet og det at navigere i en normativ verden som transkønnet.

Digtsamlingen er en udforskning af kropsforandringer og den transkønnede oplevelse. Den bygger bro mellem det at bade som aktivitet og den komplekse transformation på testosteron, som protagonisten gennemgår. På den måde gøres kønstransformation mere tilgængeligt for en bredere læserskare, fordi det perspektiveres til noget (at bade), som de fleste har oplevet på egen krop.

Holmegaards intelligente og yndefulde formuleringer gør det let for læseren at dykke ind i emner, der måske er ukendte, men som er vigtige at blive eksponeret for. Med sætninger som bl.a.: “jeg har ikke nogen bryster. Det er der mange der ikke har,” rammer digtsamlingen en dyb og ærlig tone. Dette citat indkapsler en væsentlig del af bogen, nemlig den ærlige og kompromisløse undersøgelse af den fysiske og psykiske transformation, som transkønnede gennemgår.

En central tematik i Havet i munden er behovet for støtte og forståelse, men også de uønskede opmærksomheder og diskrimination, som mange transkønnede og LGBTQ+-personer oplever. Holmegaard formår at beskrive dette komplekse emne på en måde, der gør det let for læseren at forstå den indre konflikt og de udfordringer, der opstår i mødet med en normativ verden.

Holmegaard bringer også havet ind i fortællingen som en symbolsk og terapeutisk tilflugt. Dette naturlige element bliver en måde at udforske transformation og frigørelse på. Bogen viser, hvordan havet kan virke som et frirum, hvor tankerne forsvinder, og kroppen får lov at være i centrum.

Efter at have læst Luka Holmegaards tidligere roman Look, havde jeg store forventninger til Havet i munden. Disse forventninger blev opfyldt og mere til. Selvom format og tema er forskellige, formår Holmegaard at fastholde det samme niveau af intelligens og elegance. Dette er en digtsamling, der dykker dybt ned i den menneskelige erfaring og skaber forståelse og empati for de udfordringer, som transkønnede personer står over for, på en subtil og underspillet måde.

Havet i munden er en berigende læseoplevelse, der giver indblik i en intim kropslig transformation. Den tager os med bag kulissen og indvier os i de overvejelser, følelser og fysiske forandringer der hører med, men som kun få gennemlever.

Luka Holmegaard: Havet i munden, Gutkind, 78 sider, udgivet august 2023

Der er lukket for kommentarer.