// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Luka Holmegaard: Havet i munden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Luka Holmegaard: Havet i munden

Skrevet af den 10. november 2023 – 04:49Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Kathrine Norsk

Luka Holmegaard tager l√¶serne med p√• en f√łlelsesm√¶ssig rejse gennem sin personlige digtsamling Havet i munden. V√¶rket udforsker temaer som kropsforandringer, identitet og det at navigere i en normativ verden som transk√łnnet.

Digtsamlingen er en udforskning af kropsforandringer og den transk√łnnede oplevelse. Den bygger bro mellem det at bade som aktivitet og den komplekse transformation p√• testosteron, som protagonisten gennemg√•r. P√• den m√•de g√łres k√łnstransformation mere tilg√¶ngeligt for en bredere l√¶serskare, fordi det perspektiveres til noget (at bade), som de fleste har oplevet p√• egen krop.

Holmegaards intelligente og yndefulde formuleringer g√łr det let for l√¶seren at dykke ind i emner, der m√•ske er ukendte, men som er vigtige at blive eksponeret for. Med s√¶tninger som bl.a.: “jeg har ikke nogen bryster. Det er der mange der ikke har,” rammer digtsamlingen en dyb og √¶rlig tone. Dette citat indkapsler en v√¶sentlig del af bogen, nemlig den √¶rlige og kompromisl√łse unders√łgelse af den fysiske og psykiske transformation, som transk√łnnede gennemg√•r.

En central tematik i Havet i munden er behovet for st√łtte og forst√•else, men ogs√• de u√łnskede opm√¶rksomheder og diskrimination, som mange transk√łnnede og LGBTQ+-personer oplever. Holmegaard form√•r at beskrive dette komplekse emne p√• en m√•de, der g√łr det let for l√¶seren at forst√• den indre konflikt og de udfordringer, der opst√•r i m√łdet med en normativ verden.

Holmegaard bringer ogs√• havet ind i fort√¶llingen som en symbolsk og terapeutisk tilflugt. Dette naturlige element bliver en m√•de at udforske transformation og frig√łrelse p√•. Bogen viser, hvordan havet kan virke som et frirum, hvor tankerne forsvinder, og kroppen f√•r lov at v√¶re i centrum.

Efter at have l√¶st Luka Holmegaards tidligere roman Look, havde jeg store forventninger til Havet i munden. Disse forventninger blev opfyldt og mere til. Selvom format og tema er forskellige, form√•r Holmegaard at fastholde det samme niveau af intelligens og elegance. Dette er en digtsamling, der dykker dybt ned i den menneskelige erfaring og skaber forst√•else og empati for de udfordringer, som transk√łnnede personer st√•r over for, p√• en subtil og underspillet m√•de.

Havet i munden er en berigende l√¶seoplevelse, der giver indblik i en intim kropslig transformation. Den tager os med bag kulissen og indvier os i de overvejelser, f√łlelser og fysiske forandringer der h√łrer med, men som kun f√• gennemlever.

Luka Holmegaard: Havet i munden, Gutkind, 78 sider, udgivet august 2023

Der er lukket for kommentarer.