// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » J.K. Rowling: Harry Potter – Troldmandsalmanakken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Billedbog, Eventyr, Gaveide, Opslagsværk

J.K. Rowling: Harry Potter – Troldmandsalmanakken

Skrevet af den 15. november 2023 – 05:56Ingen kommentarer

16. oktober 1998 var en mirakuløs dato i den danske litteraturverden. Her udkom den første Harry Potter-bog på dansk. Og nøjagtigt som det var sket et år tidligere, da bogen udkom på engelsk, tog den en hel generation med storm. Og det vel at mærke en generation, mange var bange for aldrig ville komme til at læse en bog igen. Pludselig var alle de unge i gang med at læse om en dreng, der var troldmand og skulle gå på troldmandsskole. Festen er ikke stoppet siden.

I dag er det blevet til otte film (samt flere spin-offs, som finder sted, før Harry Potter-æraen begyndte), et hav af udgivelser af blandt andet bøger, de bruger i undervisningen i bøgerne!!!. Det er et helt univers for sig selv. I dag får vi så ”Troldmandsalmanakken”. Det er ikke en litterær bog som sådan. Det er mere en stærkt illustreret kompagnon til hele Harry Potter-universet. Og er du bare en lille smule fan, vil du bruge timer på at sidde og bladre i den.

Bogen er fyldt med beskrivelser og forklaringer og krydret med nænsom hånd med citater fra bøgerne. Er du eksempelvis i tvivl om hele den magiske verdens tidslinje, så er den klart aftegnet her med masser af herlig information om de enkelte perioder og deres betydning.

Har du vanskeligt ved at huske de mange figurer fra bøgerne fra hinanden, så får du her også præsenteret en række af de vigtigste med masser af informationer om dem lige fra fødselsdato over kælenavne til familieforhold og sjove fakta. Om Harry selv står der eksempelvis en liste med magiske svipsere, som da han pustede Marjorie Dursley op eller farvede sin lærers paryk blå.

I afsnittet om Ron Weasley får du også en liste over alt det, der er gået i arv til ham fra de øvrige familiemedlemmer. I afsnittet om Hermione Granger får du en liste over de regler, hun har brudt; om Luna Lovegood en liste over de magiske dyr, hun tror på, om Neville Longbottom en liste over hans uheld de første år på skolen; om Rubeus Hagrid en liste over de ting, du kan finde i hans lommer, om Draco Malfoy en liste over hans fornærmelser og så videre. Det er herlig læsning.

Men der er masser af andet, du kan fortabe dig i, såsom Hverdagens magi og sport, hvor uglestudier, nyheder fra troldmandsverdenen, magiske transportmidler, fantastiske søde sager og hvor de findes, ordsprog og overtro og meget, meget mere er at finde.

Og skulle du kede dig over det, så kan du kaste dig over kapitlerne En magisk rejse gennem troldmandsverdenen, En invitation til Hogwarts, Trylleformularer, besværgelser og utilgivelige forbandelser, Magtens magi og inspirerende institutioner samt Væsner til lands, vands og i luften.

Jeg var aldrig direkte i målgruppen, da bøgerne kom ud. Men jeg havde en datter i den rette alder, og jeg læste derfor bøgerne for hende. Jeg var meget begejstret for de magiske fortællinger og kunne i den grad se, hvad det var, der fangede så mange mennesker. Men mest af alt husker jeg en intens glæde over, at så mange igen fandt glæden ved at læse bøger og selv skulle bruge fantasien, når de skulle se figurerne for deres indre øje. Sikken en gave.

Forrige år gjorde jeg mig selv den kæmpestore tjeneste at lytte til alle bøgerne som lydbøger, indlæst på originalsproget af ingen ringere end Stephen Fry. Helt igennem fantastisk.

Når jeg bladrer gennem denne bog, er det som om, jeg kommer lidt tilbage igen, til da jeg læste bøgerne første gang. Den er nemlig rigt illustreret og målrettet det yngre publikum. Men indholdet er til alle, der nærer lidt kærlighed til troldmandsverdenen skabt af J.K. Rowling. Det er stærkt underholdende og tydeligvis serveret med bunker af kærlighed. Jeg kan derfor ikke anbefale denne bog nok.

J.K. Rowling: Harry Potter – Troldmandsalmanakken”, Forlaget Gyldendal, 208 sider, På dansk ved Hanna Lützen, Johanne Wind og Mads Lyshøj Hansen, udkom oktober 2023.

Læs også:
J.K. Rowling: Harry Potter og halvblodsprinsen

J.K. Rowling: Harry Potter and the Deadly Hallows

J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne: Harry Potter and the cursed child

Der er lukket for kommentarer.