// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Iben Mondrup: Bjørn
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Iben Mondrup: Bjørn

Skrevet af den 14. november 2023 – 05:46Ingen kommentarer

Romanen Bjørn er et gensyn med Tabita, Berthel og Eva fra Iben Mondrups roman Tabita. Det er også et gensyn med Vitus, det ved Tabita dog ikke, hun tror han er død. Tabita tager til Grønland for at finde sin mor. Berthel og Evas ægteskab skranter i den grad. Og Vitus befinder sig i den hytte, hvor vi efterlod ham i sidste bind.

Romanen er gribende, spændende, tankevækkende. Der var dele jeg læste hurtigt og der var dele, jeg havde svært ved at være i og derfor var længe om at læse, grundet barske, voldsomme og frastødende scener. Det er ikke scener jeg vil være foruden, de er relevante for fortællingen. Når alt kommer til alt, tror jeg ikke fiktionen overgår virkeligheden. Overgreb og svigt findes. Og derfor er romanen også relevant og vigtigt – og så må læseren tage de stærke scener med.

Romanens karakterer er skrevet med nuancer. Her er ingen, der som sådan er enten gode eller onde. De er alle resultater af deres handlinger, af andres handlinger, af det de har oplevet. Som læser forstår man deres smerte, deres frustration og deres manglende evner til at indgå i gode relationer.

Det er hjerteskærende at være vidne til, hvor hjemløse, rastløse og skadede børn kan blive af svigt og overgreb. Det gælder for Tabita og Bjørn, der begge har svært ved at fungere som voksne og jeg er sikker på at det også gælder udenfor fiktionen.

Det er en roman om ikke at høre til. Om at være fremmed i både Danmark og Grønland. En roman om ikke at kunne høre sammen med nogen. Heller ikke dem, man gerne vil være tæt på og høre sammen med.

Hvis du har læst de to foregående romaner Tabita og Vittu, synes jeg også du skal læse det afsluttende bind Bjørn. Har du ikke læst de andre bøger, har du flere gode læseoplevelser til gode og jeg anbefaler dig at læse bøgerne i rækkefølge.

Iben Mondrup har efterhånden et ret stort og godt forfatterskab bag sig. Jeg vil især fremhæve romanen Godhavn. En roman der blandt andet handler om at være dansk barn i Grønland. Hun vandt DR Romanprisen for bogen i 2015.

Iben Mondrup, Bjørn, Politikens forlag, 352 sider, September 2023.

Der er lukket for kommentarer.