// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jennette McCurdy: Jeg er glad for min mor døde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Jennette McCurdy: Jeg er glad for min mor døde

Skrevet af den 8. august 2023 – 06:58Ingen kommentarer

Jeg er ikke vild med forsiden af denne New York Times Bestseller. Men jeg er meget optaget af indholdet. Jeg er glad for min mor døde er en vanvittig fortælling om at være datter af en meget kontrollerende mor.

Jennette McCurdy var kun 6 år gammel, da hun var til sin første audition. Det var hendes mors største ønske, at Jennette skulle blive børneskuespiller. Hvad Jennette ville, var der vist aldrig nogen, der spurgte om. Og børneskuespiller blev hun. Også i den grad. Det lykkedes hende at blive en del af Nickelodeons hitserie iCarly og for at bibeholde sit barnlige udseende, begyndte hun efter anvisning fra sin mor på at tælle kalorier.

Jeg kendte ikke Jennette McCurdy eller den tv-serie, hun gennem en del år var en del af. Men det betyder ikke noget for læsningen. Jeg læste mere bogen som en roman end som en biografi.

Jennette McCurdys mor var kontrollerende, manipulerende, grænseoverskridende og til tider bindegal. Hun jagede faren ud af huset med en stor køkkenkniv med børnene som tilskuere en dag han kom for sent hjem fra arbejde. Hun insisterede på at tørre sin 8 årige datter efter toiletbesøg for at undgå bremsespor i undertøjet. Da Jennette McCurdy var 13 år og hendes bror 16 år, fandt de begge at det var akavet og pinligt at moren fortsat badede dem sammen. Da Jennette McCurdy som 16 årig begyndte at få hår på benene, var det hendes mor, der barberede hende og da hun fik bryster kontrollerede moren hende løbende for kræftknuder. Det er jo vanvittigt!

Senere beskyldte moren Jennette McCurdy for at være årsagen til morens tilbagefald af kræft. Hvilket enhver med sund fornuft ved, der ikke er hold i. Til gengæld er moren den direkte årsag til at hendes datter udvikler en spiseforstyrrelse.

Jennette McCurdys mor kaldte sin datter for “sin bedste ven”. Man bør altid være på vagt, hvis nogen udtaler, at de er bedsteven med deres barn.

I starten af bogen er Jennette McCurdy, som er fortælleren, kun 6 år. Og her er hun urealistisk reflekteret over sig selv, sin mor og sine omgivelser. Men jeg overgav mig hurtigt, da bogen har tempo og der sker så meget, hvor man som læser tager sig til hovedet.

Første del af bogen handler primært om forholdet mellem Jennette McCurdy og hendes mor, om hendes barndom og om at være barneskuespiller. Anden del af bogen handler primært om hendes store udfordringer med bulimi, om kærester og om angst og selvhad.

Som titlen antyder, dør hendes mor. Og nu må den unge Jennette McCurdy finde ud af, hvem hun er og hvad hun vil med sit liv.

Det er på mange måder en vild bog. Den er interessant, især for skildringen af forholdet til moren, men også som et eksempel på, hvor galt det kan gå med overdreven fokus på indtag af kalorier. Forfatteren er utrolig ærlig, skåner på ingen måde sig selv og jeg ønsker hende alt det bedste, håber hun slipper fri af spiseforstyrrelsens kløer.

Anbefales til dig, der gerne læser om relationen mellem børn og forældre, om den svære opvækst og om livet, når det er svært. En anderledes coming of age fra virkelighedens verden. Lad dig ikke skræmme af den amerikanske forside eller af at du ikke aner, hvem barneskuespilleren er. Bogen er nem at læse, vildt interessant og jeg slugte den på få dage.

Jennette McCurdy, Jeg er glad for min mor døde, 404 sider, Juni 2023, På dansk ved Christa Leve Poulsen.

Der er lukket for kommentarer.