// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Deborah Levy: Fast ejendom
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Deborah Levy: Fast ejendom

Skrevet af den 25. juni 2023 – 05:10Ingen kommentarer

S√• kom den r√łde bog langt om l√¶nge. Efter at have l√¶st de to foreg√•ende b√łger den gule og den bl√• ventede jeg i l√¶ngsel p√•, at den sidste i Deborah Levy‚Äôs erindringstrilogi skulle udkomme p√• dansk. Det var derfor ogs√• med en blanding af √•nden√łd, sp√¶nding og vemod, jeg stak snuden ned i den, for ville den leve op til forg√¶ngerne, og samtidig var jeg mig meget bevidst, at n√•r sidste side var l√¶st, s√• var det slut.

Og igen m√• jeg bare sige, hvilken bog! Jeg er meget betaget af Levys m√•de at skrive p√•, det er dragende og um√•deligt billedligt p√• en og samme tid. Og selvom det nogle gange kan f√łles, som om man bev√¶ger sig ud ad en tangent, fordi der lige er et ord, en ting eller et begreb, som hun synes, hun lige skal udfolde og unders√łge, s√• ender vi altid tilbage ved udgangspunktet.

Levy har en eminent m√•de at flippe tingene p√•, og hun er ogs√• interesseret i den anden side af medaljen. Som hun skriver: ‚ÄĚAt skrive handler altid om at se nye ting og unders√łge dem. Sommetider handler det om at se nye ting i gamle.‚ÄĚ Hun leger med ord og vendinger; og hun g√łr det til fulde i bogens titel, om end dette g√•r lidt tabt i den danske overs√¶ttelse. Den engelske titel er Real Estate, som rigtig nok betyder Fast ejendom, det er en √¶gte sand ejendom, s√•dan helt konkret, men hvis man s√¶tter det lille ‚Äôun‚Äô foran, s√• har vi lige pludselig en unreal estate; noget som er mere uklart, ukonkret, og m√•ske slet ikke sandt, som kun en fantasi, en dr√łm.

I Fast ejendom er pigerne ved at flytte hjemmefra, og forfatteren skal nu til at finde ud af, hvordan hun skal leve alene, hvordan hun f√•r skabt et hjem for en. Hendes f√łrste handling i den sammenh√¶ng er at investere i en bananplante, som hun ogs√• kommer til at passe og pleje, som var det hendes tredje barn. Forfatteren bev√¶ger sig rundt i verden, f√•r et skriveophold i Paris, tager til New York for at rydde stedmorens lejlighed, hun er at finde i sin faldef√¶rdige lejlighed i London med elcykel og bananplante og flere steder rundt om i verden. Samtidig med disse helt konkrete geografiske steder dr√łmmer hun ogs√• om dette hjem med et granat√¶bletr√¶ i haven, som kan synes besn√¶rende og dejligt, men som alligevel kun og altid kun vil forblive en dr√łm og fantasi. I hele bogen kredser hun om at finde sit hjem ‚Äď ja vel egentlig at finde hjem! Finde sin position og rolle i livet, nu hvor ungerne er fl√łjet fra reden.

Nu er trilogien slut, og det smerter mit l√¶sehjerte lidt, men jeg er sikker p√•, at Levys b√łger er b√łger, jeg vender tilbage til igen, for hun form√•r at g√łre et meget privat og personligt stof til noget almengyldigt, da hun giver et blik ind i, hvordan man kan v√¶lge at leve sit liv.

Læs også anmeldelse af Ting jeg ikke vil vide og Livets omkostninger.

Deborah Levy; Fast ejendom; oversat af Juliane Wammen; Forlaget Vinter; 2023; 252 sider.

Der er lukket for kommentarer.