// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Deborah Levy: Ting jeg ikke vil vide
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Deborah Levy: Ting jeg ikke vil vide

Skrevet af den 22. april 2022 – 09:35Ingen kommentarer

Wauh! Det er den f√łlelse, jeg sidder tilbage med efter at have vendt sidste side i Deborah Levys bog Ting jeg ikke vil vide. Wauh! Det er en meget kort roman p√• kun 144 sider, men hvilke sider. Sproget er s√• l√¶kkert og finurligt, at man tr√¶kkes med ind i fort√¶llingen. En fort√¶lling som dog springer i tid og sted og er p√• kryds og tv√¶rs, men som hele tiden holder momentum, det er st√¶rkt.

Vi m√łder f√łrste gang Deborah Levy p√• vej til Mallorca i vinterm√•nederne. Hun er i krise, og hun oplever, at t√•rerne overmander hende, hver gang hun k√łrer op ad rulletrappen. Her fra sit skjul p√• ferie√łen fort√¶ller hun om barndommen i Sydafrika, og gennem hendes barne√łjne fort√¶lles om klasseforskellene imellem de hvide og de sorte. Vi kommer med til England, hvor hendes teenageliv leves, hvor forfatterdr√łmmen tager til, hvor hun g√•r p√• cafe og skriver p√• papirsservietter, for det er da det, forfattere g√łr?

Hun beundrer Bariedukken, hun er fascineret af OMG (‚ÄôOh, my God‚Äô) m√łdrene, studser over at hushj√¶lpen kan have to navne, et engelsk og et afrikansk, og filosoferer over, hvad status g√łr ved os. Hvad er vi f√łdt med, hvad vokser vil til, og hvad arver vi?

‚ÄĚFor byggearbejderne ved siden af var det, som om jeg ikke rigtig var der. Jeg havde skrevet mig ind i en anden form for status, og de var ikke trygge ved at fors√łge at sl√• en sludder af med mig eller bede mig r√¶kke dem saltet. Jeg var udenfor. Det at skrive fik mig til at f√łle mig klogere, end jeg var. Klog og trist. Det var det, jeg troede, forfattere skulle v√¶re.‚ÄĚ

Der er lidt ‚Äôcoming of age‚Äô over bogen, og hun fors√łger at finde sine ledetr√•de til livet. Hun k√¶mper hele tiden med at finde ud af, hvor det er hun h√łrer til. Hun s√¶tter kvinden og forfatteren under lup, for kan man v√¶re begge ting p√• en gang?

‚ÄĚVi var p√• flugt fra de l√łgne, der l√• skjult i det politiske sprog, p√• flugt fra myter om vores rolle og form√•l i livet. Vi var sikkert ogs√• p√• flugt fra vores egne l√¶ngsler, hvad de end var. Det var bedst at sl√• det hen i sp√łg.‚ÄĚ

Selv kalder forfatteren sin trilogi, hvor Ting jeg ikke vil vide er f√łrste bind, for ‚ÄôA Living Autobiography‚Äô, netop fordi den er skrevet midt i det levende liv, hvor alt raser, koger og er i gang med dets opture og nedture. Alts√• ikke en selvbiografi som f√łrst skrives i livets efter√•r, hvor bagklogskabens klare lys kan have det med at snige sig ind og l√¶gge en klam h√•nd over det faktisk levede liv.

Ting jeg ikke vil vide er en lille handlingsm√¶ttet bog, hvor man bliver begavet med et flot poetisk sprog med masser af dybde. Jeg gl√¶der mig til at l√¶se de n√¶ste to b√łger i trilogien.

Kan man lide Rachel Cusk og Annie Ernaux er jeg sikker p√•, at man ogs√• vil kunne lide Deborah Levy. Og vil man gerne m√łde hende og opleve hende live, s√• g√¶ster hun Louisana Literature til sommer.

Deborah Levy, Ting jeg ikke vil vide, Forlaget Vinter, april 2022, 144 sider, oversat af Birgitte Steffen Nielsen.

Der er lukket for kommentarer.