// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Annie Ernaux: Fortabe sig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Roman

Annie Ernaux: Fortabe sig

Skrevet af den 27. maj 2023 – 06:53Ingen kommentarer

Annie Ernaux, f. 1940 i Normandiet, er en af Frankrigs største nulevende forfattere, og hun modtog velfortjent Nobelprisen i litteratur i 2022. Hun er kendt for sine prisbelønnede selvbiografiske romaner, som på fineste vis går i dybden med temaer som klasse, køn, familierelationer og begær, og i denne nye udgivelse tager hun os med tilbage til dengang, hvor et møde med den yngre S sætter hele hendes tilværelse på hold.

Året er 1988, da den dengang 48-årige Annie indleder en affære med den 12 år yngre S, en russisk diplomat udstationeret i Paris. Annie er fraskilt og har to voksne sønner, men S er gift, ikke særlig kløgtig eller litterær, og hans hustru arbejder som sekretær på ambassaden. Hvad der synes som en umulig konstellation, bliver starten på et altoverskyggende begær og en besættelse af ham og deres forhold.

For hvad laver han, når de ikke er sammen? Tænker han på hende? Hvad kan hun gøre, for at han vælger at tage hjem til hende fremfor sin hustru, og hvad er det ved den lille mand, som tænder Annies begær så voldsomt? Hun venter og venter. På ham. I timer, dage, uger. Når de mødes, udforsker de alle mulige former for sexakter, som Annie analyserer, når han er gået. Vil han nu have hende? Var hans ord ægte? Var begæret ægte? Vi hører om smagen af hans sæd, duften af hans hud, hvordan han trænger ind i hende allevegne.

”Oralsex – analsex. Han tænker først og fremmest på sig selv, i sin endeløse narcissisme, men jeg elsker at tilfredsstille ham. Hele den kommende måned skal jeg slet ikke se ham.”

Al den venten på en mand. Så nedværdigende for Annie, at jeg blev fuldkommen frustreret og vred over at læse det. Samtidig er det så hudløst ærligt. Den besættende trang til S, der får al fornuft skubbet til side. Der er noget ekstremt dragende over Annie Ernaux’ måde at skrive på, og hvor bogen Simpel lidenskab, som beskriver det samme kærlighedsforhold, er skåret mere ind til benet, får vi i Fortabe sig den ucensurerede fortælling om den følelse af desperation, ensomhed og tab af identitet, forholdet satte Annie i. Og selvom jeg nok synes bedre om bogen Simpel lidenskab, ville jeg ikke have været denne fulde version foruden. For uanset hvilken bog jeg læser af Annie Ernaux, kan jeg kun konkludere; Hendes bøger skal læses, fordøjes, drøftes og genlæses. Og det af os alle.

Læs også vores andre anmeldelser af Annie Ernaux’ bøger her

Annie Ernaux: Fortabe sig, Gads Forlag, oversat af Niels Lyngsø, 248 sider, maj 2023

Der er lukket for kommentarer.