// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Annie Ernaux: Fortabe sig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Roman

Annie Ernaux: Fortabe sig

Skrevet af den 27. maj 2023 – 06:53Ingen kommentarer

Annie Ernaux, f. 1940 i Normandiet, er en af Frankrigs st√łrste nulevende forfattere, og hun modtog velfortjent Nobelprisen i litteratur i 2022. Hun er kendt for sine prisbel√łnnede selvbiografiske romaner, som p√• fineste vis g√•r i dybden med temaer som klasse, k√łn, familierelationer og beg√¶r, og i denne nye udgivelse tager hun os med tilbage til dengang, hvor et m√łde med den yngre S s√¶tter hele hendes tilv√¶relse p√• hold.

√Öret er 1988, da den dengang 48-√•rige Annie indleder en aff√¶re med den 12 √•r yngre S, en russisk diplomat udstationeret i Paris. Annie er fraskilt og har to voksne s√łnner, men S er gift, ikke s√¶rlig kl√łgtig eller litter√¶r, og hans hustru arbejder som sekret√¶r p√• ambassaden. Hvad der synes som en umulig konstellation, bliver starten p√• et altoverskyggende beg√¶r og en bes√¶ttelse af ham og deres forhold.

For hvad laver han, n√•r de ikke er sammen? T√¶nker han p√• hende? Hvad kan hun g√łre, for at han v√¶lger at tage hjem til hende fremfor sin hustru, og hvad er det ved den lille mand, som t√¶nder Annies beg√¶r s√• voldsomt? Hun venter og venter. P√• ham. I timer, dage, uger. N√•r de m√łdes, udforsker de alle mulige former for sexakter, som Annie analyserer, n√•r han er g√•et. Vil han nu have hende? Var hans ord √¶gte? Var beg√¶ret √¶gte? Vi h√łrer om smagen af hans s√¶d, duften af hans hud, hvordan han tr√¶nger ind i hende allevegne.

‚ÄĚOralsex ‚Äď analsex. Han t√¶nker f√łrst og fremmest p√• sig selv, i sin endel√łse narcissisme, men jeg elsker at tilfredsstille ham. Hele den kommende m√•ned skal jeg slet ikke se ham.‚ÄĚ

Al den venten p√• en mand. S√• nedv√¶rdigende for Annie, at jeg blev fuldkommen frustreret og vred over at l√¶se det. Samtidig er det s√• hudl√łst √¶rligt. Den bes√¶ttende trang til S, der f√•r al fornuft skubbet til side. Der er noget ekstremt dragende over Annie Ernaux‚Äô m√•de at skrive p√•, og hvor bogen Simpel lidenskab, som beskriver det samme k√¶rlighedsforhold, er sk√•ret mere ind til benet, f√•r vi i Fortabe sig den ucensurerede fort√¶lling om den f√łlelse af desperation, ensomhed og tab af identitet, forholdet satte Annie i. Og selvom jeg nok synes bedre om bogen Simpel lidenskab, ville jeg ikke have v√¶ret denne fulde version foruden. For uanset hvilken bog jeg l√¶ser af Annie Ernaux, kan jeg kun konkludere; Hendes b√łger skal l√¶ses, ford√łjes, dr√łftes og genl√¶ses. Og det af os alle.

L√¶s ogs√• vores andre anmeldelser af Annie Ernaux‚Äô b√łger her

Annie Ernaux: Fortabe sig, Gads Forlag, oversat af Niels Lyngs√ł, 248 sider, maj 2023

Der er lukket for kommentarer.