// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lisa Weeda: Aleksandra
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Historie, Roman

Lisa Weeda: Aleksandra

Skrevet af den 10. marts 2023 – 07:25Ingen kommentarer

Aleksandra er bare en ung kvinde, da hun blev sendt med tog til Tyskland fra Luhansk i Ukraine. Hun er en af de millioner af √łsteurop√¶ere, der mere eller ‚Äď oftest – mindre frivilligt blev sendt til Tyskland for at arbejde under anden verdenskrig.

Mere end 70 √•r senere tager hendes barnebarn Lisa fra Holland tilbage til Ukraine for at binde knude p√• et af de m√łrke kapitler i familiehistorien. Med sig har hun et v√¶vet kl√¶de, hvor hendes mormor har broderet navne og √•rstal p√• familiens f√łdsler, d√łdsfald og savn. √Öret er 2018, formelt ligger Luhansk stadig i Ukraine, men reelt er omr√•det okkuperet af separatister med st√łtte fra Rusland, og omr√•det er en krigszone.

Aleksandra selv endte i Holland efter krigen, men resten af familien blev i Ukraine. Nu skal historien g√łres op, og den indbefatter ikke bare Stalintidens ofre for sult og forf√łlgelse, anden verdenskrigs r√¶dsler, men ogs√• diktaturet i efterkrigstiden og den vold og undertrykkelse, der fulgte Ruslands annektering af Krim i 2014 og krigen i √ėstukraine.

Lisa rejser alts√• mod m√łrkets hjerte i det besatte √łstukraine med sin mormors kl√¶de for at f√• vished om familien. Det kunne der v√¶ret levet en storsl√•et fort√¶lling ud af, men det er der desv√¶rre ikke. I stedet bliver familiehistorien sovset ind i en allegorisk samtale med hendes afd√łde oldefar i et symbolsk, aldrig opf√łrt palads fra sovjettiden, hvor ogs√• nogle mytiske, nationalistiske hjorte spiller en rolle.

Det er meget m√¶rkeligt og oversp√¶ndt, hvilket er virkelig √¶rgerligt for historien, for i de kapitler hvor Lisa befinder sig i virkeligheden er interessant og vedkommende ‚Äď b√•de n√•r det g√¶lder Lisas egne fors√łg p√• at krydse gr√¶nsen til de separatistkontrollerede omr√•der, og n√•r hun skriver om familiens frokost i Odesa.

Aleksandra er udgivet i Holland i 2021, og alts√• skrevet f√łr Rusland lancerede sin store invasion af Ukraine.

Lisa Weeda: Aleksandra. 320 sider, Turbine. Oversat af Birthe Lundsgaard, udkommer 10. marts 2023

Der er lukket for kommentarer.