// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » A. Silvestri: Tanker om at flygte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

A. Silvestri: Tanker om at flygte

Skrevet af den 1. juni 2023 – 05:10Ingen kommentarer

Jeg har en vane. Jeg synes selv, det er en god vane – eller i hvert fald en vane, der passer rigtig godt til en læsehest som mig. Andre har smilet lidt af den og endda kaldt det en dum vane. For nogle virker den bare som om, jeg har lidt svært ved at fokusere, hvilket der til tider godt kan være noget om. For andre er den blevet en del af deres eget læseliv.

Min vane er, at jeg stort set aldrig læser kun én bog ad gangen. Jeg har altid gang i 3-4 bøger samtidig. Ser I, jeg læser nemlig hver eneste dag – nogle dage måske blot 30 minutter; andre dage i flere timer. Og da jeg aldrig på forhånd helt kan sige, hvad jeg den pågældende dag er i humør til, repræsenterer de mange bøger forskellige genrer. Bøger som ”Tanker om at flygte” af A. Silvestri vil aldrig have problemer med at finde en plads i stakken af bøger, jeg er ved at læse.

”Tanker om at flygte” er mindst lige så meget form, som den er indhold. Og i min bogstak er det en styrke. For hvis den ene bog er en biografi, den anden en thriller og den tredje en bog, der handler om journalistik eller virksomhedsledelse, så er det faktisk mere reglen end undtagelsen, at jeg savner en bog, hvor det er selve teksten, der er i fokus; hvor den er fabelagtigt skrevet og ja, nærmest komponeret.

I ”Tanker om at flygte” giver A. Silvestri os en rækker noveller, der alle relaterer sig til begrebet ’at flygte’. Der kan enten være tale om ren fysisk flugt, en flugt fra sig selv, eller en flugt fra en situation. Ofte er det en flugt fra en tilstand ved at søge en ny. Her kan du naturligvis – med rette, måske – hævde, at der så ikke længere er tale om en flugt men nærmere en udvikling. Men det er semantik.

Novellerne er alle fortalt på forskellige måder. Derfor er nogle af novellerne mere fængslende end andre. Men fælles for dem alle er, at der er arbejdet rigtig meget med sproget og fortællestilen; der er kælet for viderebringelsen, og det er dejligt.

Handlingen i mange af novellerne er vedkommende eller giver perspektiv og fanger opmærksomheden med det samme. Enkelte er mere sproglige eksperimenter med selvstændige skjulte pointer. Men alle fanger mig.

Jeg lægger derfor gerne bogen i min stak og får mig – med mellemrum – ’et skud’ Silvestri.

A. Silvestri: ”Tanker om at flygte”, Forlaget Screaming Books, 136 sider, udkom april 2023.

Læs også:
Tove Ditlevsen: Den onde lykke og andre noveller

Shirley Jackson: Lotteriet og andre noveller

Jesper Wung-Sung: Ud af ti mænd

Der er lukket for kommentarer.