// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Shirley Jackson: Lotteriet og andre noveller
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Shirley Jackson: Lotteriet og andre noveller

Skrevet af den 7. oktober 2022 – 06:43Ingen kommentarer

Så er der godt nyt til alle Shirley Jackson-fans, for nu er der endelig udgivet mere Jackson på dansk. Denne gang har Alhambra samlet et udvalg af noveller, som alle er typiske for Jacksons skrivestil og viser hendes spændvidde. Og endnu engang er de mesterligt oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen.

Jeg er normalt ikke s√• meget til noveller ‚Äď jeg nyder romanens l√¶ngere format, men jeg var alligevel sp√¶ndt p√• at kaste mig ud i denne samling fra Shirley Jackson, da jeg er vild med hendes b√łger. Mine favoritnoveller i denne samling var Lotteriet, hvor en landsby m√łdes for at deltage i det √•rlige lotteri, som viser sig at have en forf√¶rdelig pr√¶mie; Kom hjem, k√¶re Louisa, hvor en ung kvinde l√łber hjemmefra; og Fru Smiths hvedebr√łdsdage, hvor en kvinde gifter sig med en mand, som naboerne ved nogle uhyggelige ting om.

Novellesamlingen kr√¶ver virkelig noget af sin l√¶ser. Jeg m√• indr√łmme, at jeg efter endt l√¶sning af flere af novellerne sad som √©t stort sp√łrgsm√•lstegn og ikke rigtig forstod s√• meget. Hvad ville hun sige? Hvorfor sagde hun det p√• den m√•de? Heldigvis er der rigtig god hj√¶lp at hente i ‚ÄĚEn note om samlingen‚ÄĚ, hvor der gives en introduktion til novellerne; de emner, de kredser om; og de greb, Jackson benytter sig af. Det er ogs√• forklaret, hvorfor de enkelte noveller er udvalgt, og hvordan de har visse sammenfald, og det hjalp en del p√• forst√•elsen, men man kommer ikke nemt til det med denne bog. Ligesom i hendes romaner st√•r det meste af budskabet mellem linjerne.

Et fællestræk i novellerne er, at de alle handler om menneskets psyke, og det er den, Jackson dykker ned i på underfundig og særegen maner. Hun spidder relationer og samfundsstrukturer med sin skarpe pen og vender det hele på hovedet, og selvom mange af novellerne har en dyster tone og stemning, er en del af dem også humoristiske i deres måde at udstille samfundsnormerne på.

Det var ikke alle novellerne, jeg syntes lige godt om, men alligevel vil jeg anbefale bogen til alle, som er til den underspillede psykologiske uhygge, for der lurer hele tiden et eller andet under overfladen, som prikker forsigtigt til nakkeh√•rene og sender sm√• gys ned langs rygraden. Jackson har en eminent og enest√•ende skrivestil, som i sig selv g√łr det v√¶rd at kaste sig over novellerne. Hun kan fort√¶lle s√• meget med utrolig f√• virkemidler. Jeg h√•ber, at Alhambra forts√¶tter med at udgive flere af Shirley Jacksons v√¶rker p√• dansk.

Du kan l√¶se vores anmeldelser af forfatterens andre b√łger her.

Shirley Jackson, Lotteriet og andre noveller, Alhambra, 343 sider, oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen, august 2022

Der er lukket for kommentarer.