// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Tove Ditlevsen: Den onde lykke og andre noveller
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Tove Ditlevsen: Den onde lykke og andre noveller

Skrevet af den 6. september 2022 – 06:01Ingen kommentarer

‚ÄĚDet vigtigste er nok altid netop det, man ikke kan opleve. I det l√¶gger man alverdens lykke.‚ÄĚ

Således er der citeret som indgang til denne novellesamling, og det indrammer meget godt novellernes tematikker og tyngde. For hvordan er det et rigtigt ægteskab skal se ud? Hvad er det for nogle normer, vi er sat til at leve under, kan det være anderledes, og bliver jeg lykkeligere, hvis noget andet træder i stedet? Hvordan er forholdet mellem mand og kvinde?

I de 21 noveller kommer vi t√¶t p√• parforholdet, familien og med ind i de hjemlige stuer, hvor alt ikke n√łdvendigvis er, som det ser ud p√• overfladen. Tove Ditlevsen er skarp i sine iagttagelser og leger med ordene, som pludselig f√•r en anden betydning, s√• man sidder og f√•r helt ondt i maven. De barske realiteter h√łrer vi bl.a. om i novellen ‚ÄôEn flink dreng.‚Äô Drengen Jon er adopteret, og alt synes fryd og gammen, men da familien bliver begavet med et rigtigt barn, er der noget, som g√•r i stykker; ‚ÄĚHan var ikke som rigtige b√łrn. Han var flasket op.‚ÄĚ

Vi f√•r et fint indblik i, hvor r√¶dselsfuld en skilsmisse kan v√¶re. Hvor sv√¶rt det kan v√¶re at skulle dele. Ja, dele sine b√łrn, n√•r det ikke sker ved en salomonisk dom. Nej, her kommer moderen med sit barn, sit offer for at hun kan v√¶re sammen med en ny mand.

Novellerne spidder mange sider af vores samliv, og man fornemmer længslen efter noget andet. Frygten og gruen ligger og sniger sig ind på hver side, hvor man også slås af fortvivlelse over tingenes tilstand. Samtidig rummer novellerne en kærlig rå humor, som kan være med til at stikke til læserens selverkendelse.

Udgivelsen af Den onde lykke og andre noveller er en genudgivelse og samling af novellesamlingerne Paraplyen og Den onde lykke, og er dermed endnu en bog i den lange r√¶kke af Tove Ditlevsen b√łger, som de seneste √•r er blevet genudgivet. Man kan m√•ske undre sig over denne nyvakte interesse for hendes litteratur, men mit forsigtige bud er, at hun netop taler med fortidens stemme direkte ind i Me Too‚Äôs slipstr√łm, og den dialog og debat som det har rejst omkring feminisme, ligestilling og k√łn.

Tove Ditlevsen: Den onde lykke og andre noveller. Gyldendal. 2022. 230 sider. 

Flere af Tove Ditlevsens værker er anmeldt på Bogblogger.dk se bl.a.:

Tove Ditlevsen: Om sig selv

Tove Ditlevsen: Gift

Tove Ditlevsen: Der bor en ung pige i mig, som ikke vil d√ł

Der er lukket for kommentarer.