// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Édouard Louis: Forvandlingens metode
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Édouard Louis: Forvandlingens metode

Skrevet af den 10. februar 2023 – 06:34Ingen kommentarer

“Det, jeg havde været, var prentet ind i min krop, i min stemme, i mine bevægelser, og jeg besluttede mig for at forvandle alt ved mig selv.”

Forvandlingens metode er Édouard Louis fortælling om at forvandle sig fra barn af den fattige underklasse i Nordfrankrig til at være succesfuld og anerkendt forfatter og en del af den økonomiske og sociale elite i Paris. Romanen fanger med det samme sin læser, det er svært ikke at blive nysgerrig på hans liv. Som læser og tilskuer hepper jeg på ham, når han får nye venner, jeg håber han når sikkert hjem efter tilfældig sex i nattelivet, jeg får sved på panden over hans vedholdende flid med at læse og læse og læse for at få greb om verden og jeg bliver fyldt af blandede følelser, når han tager afstand fra sine forældre.

Da han kommer i gymnasiet går det op for ham, at forskelle mellem top og bund ikke kun handler om penge eller mangel på samme. Det handler i lige så høj grad om at kunne afkode de kulturelle koder, om at kunne begå sig forskellige steder, om at have adgang til kunst, teater, litteratur og om at være bevidst om, hvor meget magt der ligger i sprog. Der går op for ham, hvor meget det hele handler om klasse. “Det var ikke en barndom jeg havde haft, men en klassebarndom”.

For mig er det superrelevant og interessant læsning, der sætter mit egen sociale baggrund i perspektiv. Jeg kan nemlig sagtens spejle mig i hans oplevelse af at starte i gymnasiet og have svært ved at forstå mange af de kulturelle koder.

Jeg har læst samtlige bøger af Édouard Louis, der er oversat til dansk og var bekymret for, om denne nye udgivelse ville være en gentagelse af de andre. Det er selvfølgelig de samme problematikker, men vinklen er anderledes og jeg oplevede på intet tidspunkt bogen som en genudsendelse.

Oplagt til læsere af Glenn Bechs Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet. Er også blevet sammenlignet med danske Thomas Korsgaard og hans trilogi om Tue.

Édouard Louis (f. 1992) debuterede med den prisvindende roman Færdig med Eddy Bellegueule om sin egen opvækst i fattigdom i den nordlige del af Frankrig. En fremragende roman! Den unge forfatter har allerede fået udgivet flere gode romaner og jeg må især fremhæve Voldens historie. Voldens historie er en vigtig, barsk, oplysende, fangende, rørende og fremragende roman om en voldtægt og om tiden derefter, og om at springe ud som homo og at frigøre sig fra sin familie og fortid.

Og slutteligt vil jeg opfordre dig til at holde øje med om en af hans bøger bliver opsat som teater i nærheden af dig. Jeg har siddet blæst tilbage i sædet i smerte og begejstring under opførelsen af En historie om vold og Færdig med Eddy.

Édouard Louis, Forvandlingens metode, Gyldendal, Januar 2023, 304 sider, På dansk ved François-Eric Grodin.

Der er lukket for kommentarer.