// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jean-Baptiste Andrea: Djævle og helgener
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jean-Baptiste Andrea: Djævle og helgener

Skrevet af den 6. februar 2023 – 06:37Ingen kommentarer

Vi har alle mødt en Joseph. En person, der på gaden fanger vores opmærksomhed. Det kan være udseendet; en gerning, personen er ved at udføre; en optræden. Denne person skiller sig ud. Og passer du ikke på, kan du blive opsnappet i et helt nyt og spændende univers – langt fra dit eget – med alt, hvad det indebærer. Vil du møde sådan en person?

Hovedpersonen i Jean-Baptiste Andreas første bog på dansk ”Djævle og helgener” er netop sådan en person. Joseph er 69 år gammel. Og han arbejder ude i det fri. Han spiller klaver i lufthavne eller på banegårde eller på andre åbne pladser, hvor et klaver eller et flygel står til rådighed.

Men Joseph er ikke en irriterende opmærksomhedssøgende tosse. Han er en fremragende pianist, som i en anden situation, en anden tid, et andet liv måske havde været verdensberømt koncertpianist. Ikke Joseph. Han har intet ønske om penge eller andre materielle goder, som resten af os hver dag higer efter og arbejder det meste af vores skosåler af for at opnå.

Hele hans indstilling til livet ændrede sig, da han blev voksen. Og det skete i maj 1969 – meget præcist. Her døde Josephs søster og forældre nemlig i et flystyrt, og han blev derfor sendt på religiøs kostskole, hvor han nu skulle leve blandt andre forældreløse og retarderede.

Bogens titel finder vi her på kostskolen og i tiden efter, hvor disciplinen var grusom, og kun få stod frem som de gode. Og vi får hele Josephs rejse gennem flugt fra virkeligheden, kærlighed og langt, langt ind i musikken.

Jeg var tryllebundet lige fra start – især på grund af fortælleformen i ”Djævle og helgener”. Men jeg ville være et koldt og ufølsomt menneske, hvis ikke jeg også indrømmede, at handlingen krøb ind under huden på mig. Jeg havde ikke lyst til at lægge denne bog fra mig i bare to sekunder og læste den ud i et stræk. Jeg ville simpelthen hele tiden have mere.

Alligevel var det godt, den sluttede. For kun i begrænsede perioder kan jeg holde ud totalt at fordybe mig i så hård en fortælling og i menneskers liv, der ligger så langt fra mit eget. Jeg higer simpelthen efter at ’komme hjem’. Den oplevelse havde jeg også her. Men det skal naturligvis ses som et cadeau til Jean-Baptiste Andrea og hans helt igennem sikre formidling af en uforglemmelig historie.

Jean-Baptiste Andrea: ”Djævle og helgener”, Holgers Forlag, 285 sider, På dansk ved Mikael Arnbjerg, udkom august 2022.

Læs også:
Henry James og Edith Wharton: En lille tur i Frankrig/Gennem Frankrig i automobil

Michel Houellebecq: Tilintetgøre

Miguel Bonnefoy: Arven

Der er lukket for kommentarer.