// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sara Alfort: Damer der var for meget
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Feminisme, Historie, Kvinder, Samfund

Sara Alfort: Damer der var for meget

Skrevet af den 18. februar 2023 – 06:19Ingen kommentarer

Wauw for en bog! Hvis ikke bogens skriggrønne omslag fanger din opmærksomhed, så skal jeg lige love for, at indholdet gør det. Sara Alfort har begået en regulær tour de force i sin research for at grave historierne om nogle af de mest markante – men desværre også glemte – kvinder frem. Kvinder, der i årene 1884-1919 blæste på andres mening og samfundets forventninger og gjorde, hvad der passede dem.

I bogen møder vi 13 skandinaviske kvinder, der var forud for deres tid, og som gav fanden i normer og datidens rigide rammer for kvinder. Deres liv var så vildt og anderledes, at de blev anset for at være for meget. Jeg må med skam erkende, at jeg kun havde hørt om få af dem før, og hvordan kan det være? Hvorfor er disse kvinder ikke at finde i historiebøgerne i folkeskolen eller på gymnasiet? Hvorfor er mange kvinders bidrag til kunsten, kulturen og samfundet blevet skrevet ud i tidens løb og glemt?

Bogens kronologiske opbygning fungerer godt til at binde kvindernes historier sammen. Hvert kapitel følger fire kvinder i et årti, og en af kvinderne går videre til næste kapitel som en slags stafet. Samtidig sættes deres liv ind i en historisk kontekst, der understreger, hvor modige disse kvinder var, når de blæste på datidens konventioner og forestillinger om, hvad et kvindeliv kunne og burde være. Bogen bygger på bl.a. litteratur om kvinderne, deres egne værker, breve, dagbøger samt datidens avisartikler, men også på erindringer og breve fra markante skikkelser, der mødte disse kvinder, kendte dem, elskede dem. Trods deres gennemslagskraft i samtiden huskes flere af kvinderne desværre nu til dags kun primært i kraft af deres relation til nogle af disse fremtrædende mænd fremfor deres eget bidrag til samfundsdebatten.

Nutidens kvinder står på disse kvinders skuldre og kan takke dem for at bane vejen for det samfund, vi lever i i dag. De gik forrest i kampen for kvinders frigørelse og var forbilleder for dem, der fulgte efter. De nægtede at lade sig nøje og skubbede til grænserne for kvinders bevægelsesfrihed – både fysisk og i overført betydning, og derfor har de en stor andel i det liv, som danske kvinder lever i dag. Disse kvinder havde en livsvilje og så stor en frihedstrang, at de ikke kunne holdes nede, og bogen er fortællingen om, hvorfor de burde være vores helte den dag i dag. Så lær deres navne at kende; Mathilde Kruse, Victoria Benedictsson, Erna Juel-Hansen, Anne Charlotte Lefler, Agnes Henningsen, Oda Krohg, Anna Munch, Edith Rode, Ragnhild Jølsen, Karin Michaëlis, Gerda Wegener, Elin Wägner og Ester Blenda Nordström.

Bogen er en velskrevet hyldest til disse fandenivoldske kvinder for deres ukuelighed og deres mod og viljestyrke. Den er også en påmindelse om, at ved at mindes disse kvinder og fortælle deres historie giver vi kommende generationer et mere nuanceret billede af vores fælles fortid, hvor disse kvinder var markante stemmer i den offentlige debat; ja, nogle af dem var endda internationalt anerkendte for deres værker.

Fortvivl ej, hvis du synes, at det er lidt mange sider at give sig i kast med. Jeg hørte en del af bogen som lydbog, og den er indlevende oplæst af forfatteren selv, så det kan varmt anbefales. Bogen har desuden givet mig lyst til at læse mere om disse spændende kvinder og dykke ned i deres forfatterskaber. En stor anbefaling til at blive klogere på nogle af de mest markante kvindeskikkelser i Norden i tiden omkring år 1900. Den burde være obligatorisk læsning i folkeskolen.

Hvis du gerne vil læse mere om danmarkshistoriens seje kvinder, anbefaler vi, at du læser Kvinde kend din historie.

Sara Alfort, Damer der var for meget, Gads Forlag, 456 sider, september 2022

Der er lukket for kommentarer.