// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sara Alfort: Damer der var for meget
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Feminisme, Historie, Kvinder, Samfund

Sara Alfort: Damer der var for meget

Skrevet af den 18. februar 2023 – 06:19Ingen kommentarer

Wauw for en bog! Hvis ikke bogens skriggr√łnne omslag fanger din opm√¶rksomhed, s√• skal jeg lige love for, at indholdet g√łr det. Sara Alfort har beg√•et en regul√¶r tour de force i sin research for at grave historierne om nogle af de mest markante ‚Äď men desv√¶rre ogs√• glemte ‚Äď kvinder frem. Kvinder, der i √•rene 1884-1919 bl√¶ste p√• andres mening og samfundets forventninger og gjorde, hvad der passede dem.

I bogen m√łder vi 13 skandinaviske kvinder, der var forud for deres tid, og som gav fanden i normer og datidens rigide rammer for kvinder. Deres liv var s√• vildt og anderledes, at de blev anset for at v√¶re for meget. Jeg m√• med skam erkende, at jeg kun havde h√łrt om f√• af dem f√łr, og hvordan kan det v√¶re? Hvorfor er disse kvinder ikke at finde i historieb√łgerne i folkeskolen eller p√• gymnasiet? Hvorfor er mange kvinders bidrag til kunsten, kulturen og samfundet blevet skrevet ud i tidens l√łb og glemt?

Bogens kronologiske opbygning fungerer godt til at binde kvindernes historier sammen. Hvert kapitel f√łlger fire kvinder i et √•rti, og en af kvinderne g√•r videre til n√¶ste kapitel som en slags stafet. Samtidig s√¶ttes deres liv ind i en historisk kontekst, der understreger, hvor modige disse kvinder var, n√•r de bl√¶ste p√• datidens konventioner og forestillinger om, hvad et kvindeliv kunne og burde v√¶re. Bogen bygger p√• bl.a. litteratur om kvinderne, deres egne v√¶rker, breve, dagb√łger samt datidens avisartikler, men ogs√• p√• erindringer og breve fra markante skikkelser, der m√łdte disse kvinder, kendte dem, elskede dem. Trods deres gennemslagskraft i samtiden huskes flere af kvinderne desv√¶rre nu til dags kun prim√¶rt i kraft af deres relation til nogle af disse fremtr√¶dende m√¶nd fremfor deres eget bidrag til samfundsdebatten.

Nutidens kvinder st√•r p√• disse kvinders skuldre og kan takke dem for at bane vejen for det samfund, vi lever i i dag. De gik forrest i kampen for kvinders frig√łrelse og var forbilleder for dem, der fulgte efter. De n√¶gtede at lade sig n√łje og skubbede til gr√¶nserne for kvinders bev√¶gelsesfrihed ‚Äď b√•de fysisk og i overf√łrt betydning, og derfor har de en stor andel i det liv, som danske kvinder lever i dag. Disse kvinder havde en livsvilje og s√• stor en frihedstrang, at de ikke kunne holdes nede, og bogen er fort√¶llingen om, hvorfor de burde v√¶re vores helte den dag i dag. S√• l√¶r deres navne at kende; Mathilde Kruse, Victoria Benedictsson, Erna Juel-Hansen, Anne Charlotte Lefler, Agnes Henningsen, Oda Krohg, Anna Munch, Edith Rode, Ragnhild J√łlsen, Karin Micha√ęlis, Gerda Wegener, Elin W√§gner og Ester Blenda Nordstr√∂m.

Bogen er en velskrevet hyldest til disse fandenivoldske kvinder for deres ukuelighed og deres mod og viljestyrke. Den er også en påmindelse om, at ved at mindes disse kvinder og fortælle deres historie giver vi kommende generationer et mere nuanceret billede af vores fælles fortid, hvor disse kvinder var markante stemmer i den offentlige debat; ja, nogle af dem var endda internationalt anerkendte for deres værker.

Fortvivl ej, hvis du synes, at det er lidt mange sider at give sig i kast med. Jeg h√łrte en del af bogen som lydbog, og den er indlevende opl√¶st af forfatteren selv, s√• det kan varmt anbefales. Bogen har desuden givet mig lyst til at l√¶se mere om disse sp√¶ndende kvinder og dykke ned i deres forfatterskaber. En stor anbefaling til at blive klogere p√• nogle af de mest markante kvindeskikkelser i Norden i tiden omkring √•r 1900. Den burde v√¶re obligatorisk l√¶sning i folkeskolen.

Hvis du gerne vil læse mere om danmarkshistoriens seje kvinder, anbefaler vi, at du læser Kvinde kend din historie.

Sara Alfort, Damer der var for meget, Gads Forlag, 456 sider, september 2022

Der er lukket for kommentarer.