// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Faxe Jensen: Den ramte jeg sgu lige i røven …
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport

John Faxe Jensen: Den ramte jeg sgu lige i røven …

Skrevet af den 18. september 2022 – 06:39Ingen kommentarer

Der er ikke mange fodboldfans, der ikke kender John Faxe Jensen. Med sit gadedrengesmil og sit engagement har han glædet/irriteret (alt afhængig af klubtilhørsforhold) fans af fodbold i Danmark gennem de sidste 40 år. For ja, hans karriere startede faktisk allerede tilbage i starten af 80’erne, hvor hans første landskamp for Danmark var Allan Simonsens sidste.

Nu fortæller han hele sin historie fra sine unge år i Brøndby, hvor karrieren for alvor tog fart gennem hans oplæring i professionel fodbold i Hamburger SV i Tyskland, tilbage til Brøndby og så til det helt store eventyr i England hos Arsenal, hvor han stadig er en legende. Og imellem alle historierne fra hans aktive klubkarriere, får vi alle krydderierne fra hans tid på landsholdet.

Og det er jo nok også på landsholdet, de fleste bedst husker ham – især fordi det var hans mål til 1-0, der i finalen under europamesterskaberne i 1992 banede vejen for én af de største fodboldoverraskelser i historien: Danmarks samlede sejr. Efter kampen udtalte han om sit skud og efterfølgende mål til pressen: ”Den ramte jeg sgu lige i røven …”. En bedre beskrivelse passer nok ikke på hverken det skud eller den person, der leverede det.

Faxe har altid været en arbejdshest. Han er vokset op i en tid, hvor der var tid og plads til drillerier mellem spillerne, og hvor det ikke var unormalt, at gutterne gik ud og fik nogle øl efter en kamp. Det passede ekstremt godt til den glade og festlige Faxe, der altid syntes at nyde at spille fodbold, og som altid gav sig 100 procent – både når det handlede om at løbe og at tackle.

Han siger selv, at bogens titel også beskriver hans eget syn på hans samlede fodboldkarriere. Det kan jeg egentlig godt forstå. For efter sin aktive karriere fik han flere trænerjobs, og én af hans største succeser kom måske endda i sæsonen 1999-2000 i Danmark, hvor han overraskede alt og alle og styrede Herfølge til sit første mesterskab. Hans arbejde med både landsholdet og især Michael Laudrup er også godt beskrevet.

John Faxe Jensen virker på alle måder som det, man kan kalde ’en god fyr’. Jo, jo, en spasmager, og det var sikkert ikke altid lige morsomt at være holdkammerat med ham – især når hans practical jokes gik ud over dig, men på banen var han til at stole på, og han fremstår alt i alt som et godt menneske, der vil gå den ekstra mil. Det gør bogen rar at læse.

Men det, der for mig virkelig virker godt, er alle de ’røverhistorier’, han kan fortælle. Det giver for mig liv til mange af de fortællinger, jeg selv kan huske at have været vidne til bag tv-skærme rundt om i Danmark. Faxe er et menneske, der for alvor har sat sit præg på dansk fodboldhistorie, og det skal han anerkendes for. Det bliver jeg mindet om med denne bog.

John Faxe Jensen: ”Den ramte jeg sgu lige i røven …”, Forlaget Lindhardt & Ringhof, 350 sider, udkom juni 2022.

Læs også:
Christian Nørgaard Larsen: Halvguderne – 100 år i italiensk fodbold

Per Kjærbye og Hans Krabbe: Magiske øjeblikke – Skarpe skud fra 40 års dansk fodbold

Chris Sweeney: Gravesen – fodboldens sidste gadedreng

Der er lukket for kommentarer.