// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Puk Qvortrup: Mand og barn
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Puk Qvortrup: Mand og barn

Skrevet af den 31. august 2022 – 06:32Ingen kommentarer

En forn√łjelse! Har v√¶ret p√• charterrejse hjemme i min egen have. Har l√¶st det meste af romanen Mand og barn i skyggen p√• en solseng i min egen have. Og alligevel f√łlt solens varme, er blevet bl√¶ndet af lyset fra poolen og har st√•et i k√ł til buffeten.

Mand og barn er fort√¶llingen om Vibe, der altid har v√¶ret alene med sin datter L√¶rke. Vibe er blevet k√¶rester med Adam, som inviterer hende (og L√¶rke) med p√• charterferie til Egypten. Og det er den uge vi f√łlger de tre. Vibe tager afsted med h√łje forventninger om en sk√łn ferie og rammes selvf√łlgelig af virkeligheden og er splittet mellem de behov L√¶rke har og de forventninger Adam har. I tilbageblik – gradvist l√¶ngere og l√¶ngere tilbage, det skaber sp√¶nding- l√¶rer vi Vibe bedre at kende.

Hotellet i romanen hedder Magic Life. Forfatteres valg er n√¶ppe tilf√¶ldigt. Charterbranchen lever af at s√¶lge dr√łmme og magi. Jeg har v√¶ret p√• en del charterrejser all inklusive. Og det er sk√łnt. Vi dr√łmmer om det magiske liv den uge p√• en √ł under solen. Men magien punkteres let af de andre g√¶ster eller andre forstyrrende elementer.

Jeg kender til l√¶ngslen efter ferie, rejser og eventyr med familien. Efter dage v√¶k fra hverdagen og dens rutiner. Og n√•r jeg s√• er der, p√• ferien, med manden og ungerne, bliver det ikke helt som jeg havde forestillet mig med dovne, glade dage, med b√łrn der leger og spiser is i harmoni hele dagen. S√• er der skrig over solcreme, forkert mad, sk√¶ve sovetider og b√łrn der ikke sidder stille. Forestillingen om at se l√¶kker ud p√• en solseng med en roman i h√•nden brister og jeg tager mig selv i en lille bitte smule at savne hverdagens faste rammer og forudsigelighed. Det er den slags, Mand og b√łrn minder mig om. Her er masser af genkendelige scener fra b√łrnefamilieliv, og det kan jeg godt lide.

Mand og b√łrn handler om at f√• dr√łm og virkelighed til at m√łdes, om at v√¶re jaloux p√• fortiden og om det b√łvlede ved at forelske sig i en mand, n√•r man ogs√• bringer et barn ind i parforholdet. “Jeg ligger i midten, i s√łvne bev√¶ger mand og barn sig t√¶ttere p√• mig fra hver side. Jeg ligger bomstille for ikke at v√¶kke dem.”

Mand og barn er lige dele alvorlig og morsom. Morsom p√• grund af konkrete scener og m√•den forfatteren skriver p√• og alvorlig fordi det seri√łst ikke er let at skabe en ny familie ud af tre selvst√¶ndige individer. Forfatteren har selv pr√łvet at bringe to b√łrn og en k√¶reste sammen, s√• hun kender til det, hun skriver om.

Dig der f√łlger forfatterens liv p√• Instagram vil have en fest med at l√¶se romanen. Hendes humor og blik for meget af det skamfulde skinner forlystende og skarpt igennem i bogen. Alt det grimme, pinlige, det vi ikke siger, peger forfatteren p√• i Mand og barn og det er b√•de underholdende og begavet l√¶sning. Woop woop solvarme anbefalinger herfra!

Mand og barn er Puk Qvortrups anden roman. Hun debuterede med den selvbiografiske roman Ind i en stjerne i 2019. En roman der har h√łstet masser af velfortjent ros og som ogs√• er udgivet i Italien, Sverige og Tyskland.

Puk Qvortrup, Mand og barn, August 2022, Politikens forlag, 256 sider.

Der er lukket for kommentarer.