// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ragnar Jónasson: Byen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Ragnar Jónasson: Byen

Skrevet af den 1. april 2022 – 05:56Ingen kommentarer

Ragnar Jónasson har en høj stjerne blandt krimifans i et hav af lande. Hans tre-binds serie om Hulda Hermanns-dottir fra Reykjavik Politi gav ham et internationalt gennembrud, og bøgerne har da også et originalt og utraditionelt greb om krimigenrens karakteristika. Jónasson bruger de islandske omgivelser, mørket, fjeldene, regnen og isolationen suverænt godt til at anslå stemninger og til at supplere karakterernes sindstilstand.

Sådan er det også her i ’Byen’, hvor vi er tilbage på Island i 80’erne. Fortællingens hovedperson er 30-årige Una, som lever et stilfærdigt og sparsomt liv. Det er svært at få pengene til at slå til, når man kun har et afbrudt lægestudium i bagagen. Da en af hendes veninder får øje på en jobannonce, ændrer hendes liv sig. Hun skal ud til Skálar, en lille, isoleret landsby, der kun tæller ti indbyggere, heraf to skoleelever. Det er disse to piger, som hun skal undervise.

Det lille bysamfund er bestemt ikke overvældende glade for den nye tilflytter. Faktisk snarere tværtimod må Una erkende. Hun bor på tagetagen af et stort hus med kun én anden beboer – eller det er hvad hun tror. Det viser sig dog, at hjemmet har mindst en hemmelighed. Der er et spøgelse. En lille pige i hvid kjole, der synger et vers fra en vuggevise, mens vinden hyler og jamrer i det evindelige mørke uden for vinduerne. Una må styrke sig med et par glas rødvin, som hurtigt bliver til flere flasker som dagene går og spændingerne stiger mellem hende og beboerne.

En dag dukker en fremmed mand op på dørtrinnet hos Una og spørger om vej. Men han forsvinder sporløst. Og kort tid efter dør den ene af de to piger, som Una underviser, på mystisk vis. Hun falder om til et julearrangement i kirken og dør kort efter.

Una kan ikke lukke ned for sin nysgerrighed og trang til at afsløre de hemmeligheder, som gennemsyrer Skálar. Men ser hun i virkeligheden syner, fordi grænserne mellem fantasi og virkelighed skrider for hende? Eller er hun på sporet af skeletter i skabene, som beboerne bestemt ikke har lyst til at få frem i det sparsomme dagslys?

Man er fint underholdt med ’Byen’, og den har kvaliteter, som kendetegner Jónassons andre bøger. Han kan gengive sindsstemninger med isnende præcision, og man kommer helt ind på livet af Una og hendes tvivl og skrøbelighed. Men også mod og handlekraft, når det virkelig gælder.

Ragnar Jónasson: Byen. Gads Forlag, 307 sider. Oversat af Rolf Stavnem. Marts 2022

Her kan du finde anmeldelser af Jonassons tre-binds serie:
Mørket
Øen
Tågen

Der er lukket for kommentarer.