// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ragnar Jónasson: Øen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Krimi

Ragnar Jónasson: Øen

Skrevet af den 25. maj 2021 – 06:32Ingen kommentarer

Islandske Ragnar Jonasson væltede nærmest krimianmeldere omkuld med ’Mørket’, første bind i en trilogi om den islandske politiforsker Hulda Hermannsdottir. Sunday Times spurgte i sin omtale af bogen, om Jonasson er den bedste krimiforfatter i verden i dag, og New York Times placerede værket på en top 100 over de bedste krimier nogensinde. Det er da også en dybt original og stemningsfuld krimi, der udspilles på øgruppen i Atlanterhavet. Kronologisk springer vi nu tilbage i tiden for at få føjet nye facetter til Hermannsdottirs liv og karriere.

Fire venner er taget på weekendtur til den mystiske og vanskeligt tilgængelige ø Ellidaey. Men den ene overlever ikke. Ti år tidligere, i efteråret 1987, rejste et ungt kærestepar på en romantisk weekend til Vestfjordene i Island. Den tur fik også en brat afslutning og katastrofale konsekvenser. Det store spørgsmål for Hulda er, om der er en forbindelse mellem de to sager. Er der en morder, der hjemsøger disse øde steder?

Hulda prøver at opklare de to sager, og hun er overbevist om at de tre unge gemmer på hemmeligheder. Men hun er også optaget af en privat efterforskning, og hun er presset fra flere sider. En ung politimand har overhalet hende i hierarkiet, blandt andet via en hurtig opklaring af mordsagen fra 1987. Men måske gik det dengang lidt for hurtigt, og måske blev der hugget en hæl og klippet en tå undervejs.

Stilen i Øen er som i ’Mørket’ holdt stram uden alt for mange svinkeærinder. Hulda er ikke som mennesker er flest. Det er ikke alt der lykkes for hende, og hun kommer ufrivilligt til at gøre en lidt komisk figur. Hendes datter har begået selvmord, og ægtemanden er også død. Men det er nemt at komme til at holde af hende og den snusfornuftige og stædige måde, hun griber opklaringen an. Og det lykkes igen forfatteren at fremmane et koldt, barskt og klaustrofobisk miljø på den stormomsuste øgruppe. Det løber en koldt ned ad ryggen!

Ragnar Jonasson: Øen. Gads Forlag. 330 sider, oversat af Rolf Stavnem. Maj 2021

Der er lukket for kommentarer.