Jakob Ørnbjerg: Det vilde sildeboom
En sildemad og snaps – og så er julefrokosten i gang. Det kan være hvide sild, røde sild, karrysild – mulighederne er mange, og især i julen er silden en del af ethvert veldækket frokostbord. Silden er en yderst levende del af dansk madkultur, men silden spiller alligevel på ingen måde samme rolle som de har gjort tidligere.
Engang var silden nemlig ikke bare et marineret kvalitetsprodukt, men en simpel forudsætning for overlevelse. Det var også en eksportvare af de helt store, og sildefiskeriet i Øresund har været nærmest legendarisk i dansk historieskrivning. Det er nu ikke bare middelalderens berømte sildemarkeder ved Skanør, der har haft stor økonomisk betydning; også i Limfjorden har der været fisket sild i gigantiske mængder helt frem til stormfloden i 1825 åbnede for den direkte adgang til Nordsøen og dermed ændrede levebetingelserne for silden og andre fisk.
Silden er altså ikke bare madkulturhistorie. Det er økonomihistorie, biologihistorie, religionshistorie – de danske sild gav middelalderens fastende europæere noget at spise på kødløse dage – og naturligvis historien om danskernes hverdagsliv i hundredvis af år.
Det er historien om hvordan en øde tange i Skåne hvert efterår blev til en midlertidig storby, hvor fiskere og handelsfolk fra hele Europa samledes for at fiske, salte, handle, hore og alt det andet, der hører sig til når mange mennesker mødes. Men det er også den (for mig) lidt mere ukendte historie om det lille fiskeleje Nibes storhed og fald. Om hvordan Limfjordsbyen blev rig på sild, måtte kæmpe mod Aalborg om rettigheder og fortjeneste, og om hvordan al verdens herlighed kan forsvinde igen med en enkelt, lille storm…
En bog om sildefiskeri lyder sikkert lidt smalt og nørdet, og mange vil instinktivt holde sig væk. Det er der absolut ikke nogen grund til, for Jakob Ørnbjerg skriver fremragende og engageret. Serien 100 danmarkshistorier har været præget af mange gode skribenter med stor indsigt, men sjældent når de op på niveau med Ørnbjergs smittende fortælleglæde og begejstring for emnet. Det er virkelig formidling i topklasse, og Dansk Fiskeriforening, Sundhedsstyrelsen og alle andre med interesse i at fremme danskernes lyst til at spise sild, bør opkøbe oplaget og rundsende det til alle skoler, så fremtidens sildespisere kan få formidlet glæden ved dette hjørne af danmarkshistorien.
Det er svært at læse med uden at få lyst til en sildemad eller til at besøge Nibe eller måske begge dele. Det vilde sildeboom er for alle dem med interesse for historie, fisk og alt derimellem. Hvis du eksempelvis kunne lide Bo Poulsens Stormflod fra samme serie om danmarkshistorien om stormfloden, der rev limfjordens vestlige tange op eller Havbogen af Morten A. Strøksnes om havet og alt det, det gemmer, ja så er Det vilde sildeboom noget for dig. Og hvis du læser Det vilde sildeboom først og bliver inspireret, så er de to bøger oplagte at følge op med.
Det vilde sildeboom er treoghalvtredsindstyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr. stykket.
Jakob Ørnbjerg: Det vilde sildeboom. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom 10. februar 2022