// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten A. Strøksnes: Havbogen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Morten A. Strøksnes: Havbogen

Skrevet af den 15. januar 2018 – 07:35Ingen kommentarer

Havet er stort og mystisk. Farligt og livgivende. I årtusinder har det givet mad på bordet, strøget eventyrlyst i menneskers sind, men også været en hård herre, der har krævet tusindvis af liv. Morten A. Strøksnes Havbogen er en hyldest til dette hav.

To mænd sætter sig for at besejre den kæmpestore og mystiske grønlandshaj i farvandet ud for Skrova, ved Lofoten i det nordlige Norge. Det skal ske med line, og det er sværere at fange og fastholde sådan en krabat, så det bliver en historie over det meste af et år. De to mænd kæmper med og mod hinanden for at fange grønlandshajen, for også deres personligheder er omskiftelige som havet. Men de to mænd kamp er bare rammen om Strøksnes fortællinger om havet, om fiskeri og om livsbetingelserne for tidligere generationer langs kysten i Norge.

Den ydre handling skrider langsomt fremad, krydret med især den enes barndomserindringer, mens den virkelige handling klipper med den ydre: et næsten uudtømmeligt arsenal af fantastiske historier om havet og menneskers tilknytning hertil. Her er fortællinger om gamle kort, og fortidens tro på søuhyrer. Her er den nyeste viden om livets opståen, om det enorme og stadig stort set ukendte dyreliv i dybderne. Om de kendte og elskede (og hadede) hvaler, og ikke mindst om de mennesker, der har udforsket havet, drømt om havet, levet af havet.

Og her er bekymringen over havets fremtid. Forurening, overfiskeri og først og fremmest klimaforandringerne kommer til at ændre havet på måder, vi stadig har svært ved at forstå. På bunden efterlader trawl golde ørkener, mens havet varmes op og forsures, og hvad det kommer til at betyde for os mennesker er uklart. Det er milliarder af år siden at livet opstod i havet, men vi kan stadig ikke undvære det – og det betydning for en levedygtig jord.

Vi møder havet i litteraturen, film, historie, myter og naturligvis i videnskaben. Det er en kraftpræstation, der griber den nysgerrige læser fra første side. I Havbogen springer Strøksnes ud som norsk litteraturs svar på Jacques Cousteau, en mand med en vision om at lære os at elske dybet og dets forunderlige beboere.

Morten A. Strøksnes: Havbogen. 395 sider, 2017. Oversat af Birgitte Steffen Nielsen, Don Max / Politikens forlag.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.