// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ljudmila Petrusjevskaja: Vi blev stjålet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ljudmila Petrusjevskaja: Vi blev stjålet

Skrevet af den 15. januar 2022 – 06:29Ingen kommentarer

To unge mænd skal møde deres far for første gang. De er voksne, født samme dag og har samme navn, men de er ikke tvillinger. Det burde ikke kunne lade sig gøre, men alt kan lade sig gøre i Rusland og dermed også hos altid skarpe Petrusjevskaja.

Historien bag de to brødre går tilbage til Sovjettiden, og til de omtumlede år efter imperiets sammenbrud. Her blev der vendt op og ned på alt. Love, myndigheder, formuer – selv almindelige menneskers moral forsvandt i et samfund, der på rekordtid gik fra at være et kommunistisk diktatur til et land, hvor alt kan købes og sælges – og alt blev det.

Her mødes to kvinder på en fødeafdeling. Masja venter ønskebarnet, men fødslen koster hende livet. Alina er blevet forladt af sin kæreste. Alina har ingen mulighed for at tage sig af sit barn, som fattig enlig studerende uden penge, der er fanget i det post-sovjetiske bureaukrati. Hun vælger derfor at bytte rundt på drengene, så hendes søn skal få en bedre chance. Men også børn og overlevende mødre er en handelsvare, på det nedslidte hospital…

Vi blev stjålet er ikke for sarte sjæle. Her er råheden og fattigdommen, og en skildring af et samfund der har mistet enhver retning og moralsk kompas. Vold, voldtægt og nedværdigelse er dagens orden, mens folk forsøger at kæmpe sig op ved at holde andre nede. Det er en absurd roman, og historien er fortalt med en rå humor og mange sjove optrin, der får det barske til at glide ned – frem til den dag, de unge mænd endelig kan møde deres far.

Bogblogger har tidligere anmeldt Nummer et og Der var engang en kvinde som ville slå sin nabos baby ihjel af samme forfatter

Ljudmila Petrusjevskaja: Vi blev stjålet. 338 sider, Forlaget Silkefyret. Oversat af Trine Søndergaard, udkom 22. september 2021

Der er lukket for kommentarer.