// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ljudmila Petrusjevskaja: Der var engang en kvinde, som ville slå sin nabos baby ihjel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Ljudmila Petrusjevskaja: Der var engang en kvinde, som ville slå sin nabos baby ihjel

Skrevet af den 30. januar 2020 – 07:27Ingen kommentarer

Russiske forfattere kan bare noget med sjæleligt forkrøblede mennesker og deres uegnethed til at eksistere. Petrusjevskaja er ingen undtagelse.

I en fin lille novellesamling møder læserne en stribe skarpe, nådesløse små historier om mennesker i feltet mellem liv og død – nogen gange rent bogstaveligt. De vandrer mellem verdenerne, fanget af krig og ulykke og deres egen miserable tilværelse.

Titelnovellen (som faktisk hedder noget andet, men den har lagt navn til samlingen) handler eksempelvis om en kvinde, der hader sin nabo så meget, at hun vil slå naboens barn ihjel. Grumt, men hendes skæbne bliver næsten endnu grummere, for i Petrusjevskajas univers er hævnen endnu mere kuldslået end gerningen selv.

Andre af novellerne spiller på det overnaturlige. En soldat får orlov under krigen, fordi hans hustru er ved at dø. Da han vil returnere til krigen opdager han, at hans deling har været ramt af et angreb og mildest talt ikke opfører sig som normale (levende) væsener. I andre af novellerne har de døde endnu ikke forladt de levendes land, og vender tilbage for at passe på dem, de holdt af.

Der var engang en kvinde… er ikke en opbyggelig novellesamling. Men det er en stribe historier, der sætter sig i hovedet og dukker op igen, når man forsøger at tænke på noget andet. Forlaget kalder dem for grotesker, og det er et velvalgt ord. Absolut velskrevne, grumme og alligevel med små varme menneskekærlige stænk, der nænsomt er strøget hen over siderne, og som skaber en lille smule håb for historiernes personer og alle os andre.

Vi har tidligere anmeldt Umodne Stikkelsbær af samme forfatter.

Ljudmila Petrusjevskaja: Der var engang en kvinde, som ville slå sin nabos baby ihjel. 216 sider, Forlaget Vandkunsten. Oversat af Trine Søndergaard, 2014

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.