// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lotte Kirkeby: Hvis man ikke vidste bedre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lotte Kirkeby: Hvis man ikke vidste bedre

Skrevet af den 5. januar 2022 – 05:50Ingen kommentarer

Fremragende roman om ensomhed.

Hvis man ikke vidste bedre er Lotte Kirkebys anden roman. Den tegner et portr√¶t af en kvinde, der sent i livet ser tilbage p√• en tid der var engang. Hun er flyttet tilbage til den by i provinsen hun boede i, da hun var ung og gift og livet l√• for f√łdderne af hende.

Vi f√łlger kvinden i l√łbet af en enkelt dag. Hun ser og m√łder mennesker, hun kendte, dengang hun boede i byen. Og m√łdet med disse mennesker sender hende tilbage i tiden til dengang hun var gift, boede i hus, fik barn. Til dengang hun skulle finde sin rolle i livet som mor, som kone, som veninde. Til dengang hvor det der skulle v√¶re s√• godt med k√¶rlighed og √¶gteskab og familieliv, ikke var s√• enkelt som det m√•ske s√• ud til at v√¶re.

“Der er ikke l√¶ngere nogen, som tager billeder af mig…” Ensomheden lyser ud af den s√¶tning og br√¶nder sig fast i hjertet p√• l√¶seren. √Öh! Senere fort√¶ller hun om sin datter “Dengang kunne jeg stadig genkende hende…” Smerte!

Vi forst√•r, at kvinden nu bor i en lejlighed med sin kat, og langsomt dukker sp√łrgsm√•l op i l√¶seren. Hvorfor er der ikke l√¶ngere nogen, der tager billeder af hende? Hvorfor er hun alene? Hvorfor er hun ensom? Har livet v√¶ret sv√¶rt og i s√• fald: hvorfor? Og ikke mindst: hvad er der med datteren? Vil du have svar p√• disse sp√łrgsm√•l, m√• du fordybe dig i romanen. Den er intet mindre end fremragende!

Jeg har l√¶st bogen i sm√• bidder. Den er ret intens og komprimeret og jeg turde n√¶sten ikke l√¶se den f√¶rdig. Der ligger en melankolsk og foruroligende stemning over fort√¶llingen, som forplanter sig i l√¶seren. L√¶s romanen langsomt, l√¶s den sammen med andre. L√¶s den h√łjt! Det er en oplagt l√¶seklubroman. Jeg er meget begejstret!

Lotte Kirkeby (f. 1970) debuterede som forfatter i 2016 med novellesamlingen Jubil√¶um. I 2019 udkom romanen De n√¶rmeste, som jeg ogs√• var ret glad for. Lotte Kirkeby har tidligere arbejdet som forlagsredakt√łr og arbejder i dag som overs√¶tter, anmelder og journalist.

Lotte Kirkeby, Hvis man ikke vidste bedre, Gutkind forlag, Januar 2022, 207 sider.

Der er lukket for kommentarer.