// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lotte Kirkeby: Hvis man ikke vidste bedre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lotte Kirkeby: Hvis man ikke vidste bedre

Skrevet af den 5. januar 2022 – 05:50Ingen kommentarer

Fremragende roman om ensomhed.

Hvis man ikke vidste bedre er Lotte Kirkebys anden roman. Den tegner et portræt af en kvinde, der sent i livet ser tilbage på en tid der var engang. Hun er flyttet tilbage til den by i provinsen hun boede i, da hun var ung og gift og livet lå for fødderne af hende.

Vi følger kvinden i løbet af en enkelt dag. Hun ser og møder mennesker, hun kendte, dengang hun boede i byen. Og mødet med disse mennesker sender hende tilbage i tiden til dengang hun var gift, boede i hus, fik barn. Til dengang hun skulle finde sin rolle i livet som mor, som kone, som veninde. Til dengang hvor det der skulle være så godt med kærlighed og ægteskab og familieliv, ikke var så enkelt som det måske så ud til at være.

“Der er ikke længere nogen, som tager billeder af mig…” Ensomheden lyser ud af den sætning og brænder sig fast i hjertet på læseren. Åh! Senere fortæller hun om sin datter “Dengang kunne jeg stadig genkende hende…” Smerte!

Vi forstår, at kvinden nu bor i en lejlighed med sin kat, og langsomt dukker spørgsmål op i læseren. Hvorfor er der ikke længere nogen, der tager billeder af hende? Hvorfor er hun alene? Hvorfor er hun ensom? Har livet været svært og i så fald: hvorfor? Og ikke mindst: hvad er der med datteren? Vil du have svar på disse spørgsmål, må du fordybe dig i romanen. Den er intet mindre end fremragende!

Jeg har læst bogen i små bidder. Den er ret intens og komprimeret og jeg turde næsten ikke læse den færdig. Der ligger en melankolsk og foruroligende stemning over fortællingen, som forplanter sig i læseren. Læs romanen langsomt, læs den sammen med andre. Læs den højt! Det er en oplagt læseklubroman. Jeg er meget begejstret!

Lotte Kirkeby (f. 1970) debuterede som forfatter i 2016 med novellesamlingen Jubilæum. I 2019 udkom romanen De nærmeste, som jeg også var ret glad for. Lotte Kirkeby har tidligere arbejdet som forlagsredaktør og arbejder i dag som oversætter, anmelder og journalist.

Lotte Kirkeby, Hvis man ikke vidste bedre, Gutkind forlag, Januar 2022, 207 sider.

Der er lukket for kommentarer.